Antena 3 CNN Life Ascensiunea de neoprit a lui Chubby: De ce pisica generată de AI, virală pe TikTok, ar putea fi viitorul internetului

Ascensiunea de neoprit a lui Chubby: De ce pisica generată de AI, virală pe TikTok, ar putea fi viitorul internetului

de Mia Lungu    |   

Videoclipurile lacrimogene cu pisici generate de Inteligența Artificială (AI) au câștigat milioane de vizualizări și un public devotat, estompând granița dintre spam și artă. De-a lungul timpului, au existat multe pisici celebre pe internet, dar este posibil ca niciuna dintre ele să nu fi făcut mai mulți oameni să plângă decât Chubby, potrivit BBC.

[GAL layout="5"]

Reprezentările lui Chubby variază, dar el este întotdeauna rotund, roșcat și generat de AI. El este aproape întotdeauna implicat într-o situație profund tristă sau ciudată. Și a uimit, a indignat și a cucerit milioane de oameni.

Creatorii de conținut de pe TikTok și YouTube Shorts spun povești despre Chubby și familia sa în prezentări fără cuvinte de imagini generate de AI. 

Un videoclip recent al contului TikTok Mpminds începe cu Chubby și copilul său, Chubby Jr, îmbrăcați în zdrențe. Chubby ține în mână o pancartă de carton pe care scrie „Will Purr Fro Eood” (n.r. Vom toarce pentru mâncare). În imaginile următoare îl vedem pe Chubby furând dintr-un magazin alimentar, fiind arestat de poliție și lăsându-l pe Chubby Jr îndurerat cu o soartă incertă.

Ultima imagine îl arată pe Chubby după gratiile închisorii, visând cu nostalgie la fiul său. Videoclipul are peste 50 de milioane de vizualizări și 68.000 de comentarii, scrise în mai multe limbi diferite. 

@mpminds Poor family… #catsoftiktok #cat #ai #aiart #poorcat #chubby ♬ son original - Cat’slife

Chubby este departe de a fi singurul. Conținutul similar a inundat social media în ultimele luni. Mesajele au fost atât de populare încât mulți au speculat că implicarea pe rețelele de socializare provenea de la rețele de roboți programați să pozeze ca oameni. Dar, cu acest nou gen de videoclipuri cu pisici, este clar că internetul a luat o nouă întorsătură. 

Nu există nicio îndoială că Chubby și prietenii săi felini generați de inteligența artificială captează atenția și emoțiile oamenilor reali, în masă. Acest lucru ridică noi întrebări cu privire la întâlnirea dintre artă și tehnologie și poate oferă o viziune asupra viitorului internetului.

Majoritatea videoclipurilor plasează pisicile în situații umane deprimante: Chubby Jr se confruntă cu intimidarea din curtea școlii, Chubby este dependent de țigări sau pisicile sunt recrutate și merg la război.

În ultimele trei luni, aproape toate videoclipurile au avut ca coloană sonoră un cover generat de inteligența artificială al piesei What Was I Made For a lui Billie Eilish, versurile fiind înlocuite cu miaunături. Înainte de aceasta, cântecul standard era un cover al melodiei Unstoppable a lui Sia. 

„Nu pot să-mi anunț gașca că am lăcrimat la asta” este un comentariu tipic pe un TikTok despre Chubby Jr. care pică un test la școală. „Dintre toate lucrurile care se întâmplă în lumea asta, la asta mă întristez”, comentează un alt spectator la un videoclip despre Chubby Jr răpit de un porumbel în timp ce mânca la McDonald's cu tatăl său.

@relatablecutecats Failed his test ? #ai #cat #cats #aicat #sadcat #catstory #catmemes ♬ son original - Cat’slife

„Videoclipurile cu pisici au fost cele care au avut cu adevărat succes, așa că am rămas la asta”

„Am început în ianuarie 2024”, spune Charles, creatorul din spatele popularului cont Mpminds, care a cerut să nu își dezvăluie numele complet pentru a-și proteja reputația profesională. „Am văzut un alt cont care făcea poze cu pisici generate de AI, nu același conținut, dar cam aceeași vibrație. L-am remixat pentru a face povești și am creat personajele Chubby și Chubby Jr. Deci, poate că a fost schițat un pic înainte de mine, dar am luat drumul și am personalizat lucrurile pentru a-l face ceea ce este astăzi.”

Mulți creatori au urmat aceeași cale, folosind instrumente de inteligență artificială pentru a remixa cultura existentă, la fel cum alți utilizatori de internet remixează filme, muzică, politică și orice altceva. „Știam că există potențialul de a face bani pe TikTok și am văzut că conținutul generat de AI este destul de popular”, spune Charles, care lucrează în domeniul financiar în Franța. „Am experimentat cu diferite idei înainte de videoclipurile cu pisici, iar videoclipurile cu pisici au fost cele care au avut cu adevărat succes, așa că am rămas la asta.”

Poveștile cu pisici AI nu încearcă să ascundă faptul că sunt realizate cu ajutorul AI. TikTok și YouTube cer creatorilor să eticheteze conținutul generat de AI ca atare, iar conturile de conținut cu pisici respectă de obicei această regulă. Câteva dintre ele chiar se marchează ca fiind conturi AI în numele de utilizator și în biografia lor. Dar faptul că acestea sunt generate de AI nu pare să stea în calea inimii publicului.

„Nu sunt sigur încotro se îndreaptă proiectul”, spune Charles, ”Pentru moment, voi continua să postez conținutul așa cum este și să văd ce se întâmplă.”

Subiecte în articol: Chubby pisica AI TikTok virală
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile