Antena 3 CNN Externe El este asasinul fostului premier japonez Shinzo Abe. A servit în forțele navale ale Japoniei și și-ar fi făcut singur arma

El este asasinul fostului premier japonez Shinzo Abe. A servit în forțele navale ale Japoniei și și-ar fi făcut singur arma

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:32 08 Iul 2022 Modificat la 16:25 08 Iul 2022

Este un localnic din Nara, orașul unde s-a petrecut asasinatul.

Presa locală relatează că Yamagami este un fost militar care a servit în forțele navale de apărare ale Japoniei.

El a fost chestionat de poliție asupra motivelor sale și ar fi declarat că este "nemulțumit" de fostul premier, așa că a decis să-l ucidă.

După interogarea lui Yamagami, reprezentanții poliției au susținut o conferință de presă în care au declarat că bărbatul reținut avea "resentimente" față de o anumită organizație și că el credea că Shinzo Abe face parte din respectiva organizație.

Jurnaliștii au întrebat dacă intenția lui Yamagami a fost să-l ucidă pe fostul premier însă reprezentații poliției s-au limitat să declare că acesta și-a recunoscut fapta.

Arma crimei, un pistol artizanal cu două țevi

Pe rețelele sociale circulă imagini ale armei cu care suspectul a tras de două ori asupra lui Shinzo Abe, provocându-i o rană fatală la gât.

Este vorba despre un pistol confecționat artizanal, în condițiile în care în Japonia armele de foc sunt supuse unui control strict iar populația civilă are acces legal doar la arme de vânătoare, după o procedură ce implică multiple verificări.

Autoritățile nipone au confirmat ulterior că suspectul a recunoscut că l-a ucis pe Shinzo Abe cu arma confecționată artizanal.

O percheziție la domiciliul lui Tetsuya Yamagami a dus la descoperirea mai multor arme asemănătoare.

Fostul premier nipon, adus în stop cardiac la spital și declarat mort la aproape 6 ore de la asasinat

Fostul premier nipon Shinzo Abe a fost împușcat în timpul unui miting electoral la Nara, un oraș situat la est de Osaka, în timp ce susținea un discurs în aer liber.

Atacul a avut loc la ora locală 11:30 (ora 5:30 dimineața în România).

Pe imaginile surprinse la fața locului înainte de atac, agresorul lui Abe poate fi identificat printre participanții la evenimentul electoral, cu o mască sanitară pe față.

Bărbatul, numit ulterior de autorități drept Tetsuya Yamagami, a tras două focuri asupra fostului prim-ministru.

Unul dintre gloanțe i-a provocat acestuia o rană la gât, în partea dreaptă.

Postul TV NHK a relatat că suspectul nu a încercat să fugă după atac, fiind reținut și dus la secția de poliție Nara Nishi.

20 de cadre medicale au încercat să-l salveze pe fostul premier

Fostul premier a ajuns la spital în stop cardiac în jurul orei locale 12:20, fiind preluat inițial de o ambulanță, apoi de un elicopter.

Pacientul a primit o transfuzie de sânge și a fost supus procedurilor de urgență, fiind declarat mort la ora locală 17:03 (ora 11:03 în România).

Cauza decesului a fost hemoragia masivă, pe care medicii n-au reușit să o oprească.

20 de cadre medicale au încercat să-l salveze pe politicianul grav rănit.

Ulterior, unul dintre medici a declarat că glonțul care l-a ucis pe Abe a pătruns suficient de adânc pentru a ajunge la inimă.

Shinzo Abe, unul dintre cei mai influenți politicieni niponi din vremurile moderne

Shinzo Abe, în vârstă de 67 de ani, a fost unul dintre cei mai influenți politicieni japonezi din epoca modernă.

Considerat drept naționalist-conservator, a înregistrat cel mai lung mandat de premier, conducându-și formațiunea - Partidul Liberal Democrat - de două ori la victorie electorală.

A avut un prim mandat scurt, în perioada 2006 - 2007, demisionând din motive de sănătate, dar a revenit în 2012 și a rămas în funcție până în 2020, când s-a retras invocând o afecțiune mai veche, o colită ulcerativă care i-a scurtat și primul mandat.

Provine dintr-o familie cu adânci rădăcini politice, fiind fiul fostului ministru de externe Shintaro Abe și nepot al fostului prim-ministru Nobusuke Kishi.

A rămas în istorie prin politica externă îndrăzneață și prin strategia economică intrată în cultura populară drept "abenomie", caracterizată prin măsuri de creștere a masei monetare, creșterea cheltuielilor guvernamentale și reforme menite să ducă la creșterea competitivității.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole