Antena 3 CNN Externe Așa zisele autorități de la Tiraspol au declarat ilegal numele ”Transnistria”. Cine îl pronunță face pușcărie

Așa zisele autorități de la Tiraspol au declarat ilegal numele ”Transnistria”. Cine îl pronunță face pușcărie

de Adriana Duţulescu    |   

Organul legislativ nerecunoscut de la Tiraspol a adoptat, miercuri, inițiativa liderului separatist al regiunii Vadim Krasnoselski, care a propus interzicerea utilizării termenului „Transnistria”. Folosirea acestui cuvânt se va pedepsi cu amenzi de peste 10.000 de lei sau până la 15 zile de arest, anunță stiri.md.

Postul de televiziune TSV din regiunea transnistreană a anunțat că organul legislativ nerecunoscut de la Tiraspol a votat în unanimitate „inițiativa președintelui de a interzice folosirea termenului „Transnistria”.

„Termenul „Transnistria” este echivalat cu o manifestare a nazismului și dacă va fi folosit public ar trebui să apară răspunderea administrativă. Astăzi a triumfat dreptatea istorică. Pentru mine „Transnistria” este un termen în spatele căruia stă foamea, devastarea, uciderea oamenilor, Holocaustul. Când ne numesc „Transnistria” pentru mine, ca cetățean al regiunii, este o jignire”, a spus Krasnoselski.

Postul de televiziune TSV a relalat, miercuri, că „legea prevede răspunderea sub formă de arest pentru 15 zile” sau amendă de până la 416 lei pentru persoanele fizice, până la 787 lei – pentru funcționari și pentru persoanele juridice – până la 10.112 lei.

Pe 29 august, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski s-a declarat împotriva utilizării termenului „Transnistria”. El a spus că va înainta organului legislativ, nerecunoscut, de la Tiraspol un proiect de lege care să echivaleze cuvântul „Transnistria” cu simbolurile nazismul.

Atunci, Biroul politici de reintegrare a declarat că inițiativa lui Krasnoselski contravine realităților istorice, întrucât termenul „Transnistria” a apărut înainte de Primul Război Mondial și se referea la teritoriile din stânga Nistrului, locuite predominant de moldoveni.

Subiecte în articol: Tiraspol Transnistria Republica Moldova
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile