Aceasta apare atunci când cartilajul care acoperă capul femural și cavitatea acetabulară se subțiază, se deteriorează și devine aspru, limitând mișcările articulare și determinând durere.
Înaintarea în vârstă, sexul feminin, supraponderabilitatea, traumatismele anterioare și obiceiurile alimentare proaste sunt câțiva dintre factorii de risc pentru această afecțiune, care are și o componentă genetică importantă.
În continuare, descoperă remedii naturale și terapii complementare care îți pot îmbunătăți calitatea vieții, ca pacient diagnosticat cu artroza șoldului.
Alimentația și suplimentele alimentare
Alimentația sănătoasă și suplimentele alimentare pot juca un rol semnificativ în gestionarea și tratamentul artrozei șoldului.
Antioxidanții, precum vitaminele C și E, au un efect protector asupra articulațiilor, prin combaterea efectelor radicalilor liberi. Acizii grași omega-3 și omega-6 au proprietăți antiinflamatorii. Vitamina D și calciul contribuie la menținerea densității osoase și ajută la prevenirea deteriorării articulare.
Glucozamina și condroitina sunt implicate în menținerea sănătății cartilajelor articulare și ajută la reducerea durerii. Metilsulfonilmetanul (MSM) este un compus organic, care ajută la reducerea inflamației și la îmbunătățirea flexibilității.
Toate acestea se regăsesc într-o alimentație orientată spre menținerea sănătății articulare sau în formula unor suplimente alimentare de calitate superioară de tipul Naturalis ArtroSuport Forte.
Adoptarea unei diete echilibrate are și alte rezultate pozitive, de data aceasta în zona controlului greutății. Reducerea presiunii asupra articulației șoldului prin menținerea unei greutăți sănătoase poate diminua simptomele și poate încetini progresia artrozei.
Un stil de viață activ și exerciții fizice adecvate
Menținerea unui stil de viață activ are numeroase beneficii pentru persoanele care suferă de artroza șoldului. Orice program de exerciții bine gândit, adaptat nevoilor individuale și monitorizat de un profesionist contribuie la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.
Exercițiile de stretching pot contribui la menținerea sau îmbunătățirea flexibilității articulației șoldului, ceea ce va reduce rigiditatea și va spori amplitudinea mișcărilor. Exercițiile care vizează musculatura coapselor și a feselor oferă suport suplimentar și stabilitate articulației. Exercițiile orientate către corectarea posturii și alinierea corectă a corpului ajută la distribuirea uniformă a presiunii asupra articulației șoldului și la reducerea stresului asupra acesteia.
Orice formă de mișcare fizică are ca efecte suplimentare îmbunătățirea circulației sângelui și eliberarea de endorfine, mediatori chimici cu efecte analgezice, care ameliorează starea generală.
Consolidarea mușchilor și îmbunătățirea funcției articulare contribuie nu numai la ameliorarea durerii, dar și la reducerea inflamației locale, ceea ce reprezintă un avantaj suplimentar în direcția recuperării medicale.
Acupunctura
Acupunctura este o tehnică tradițională chineză, care implică inserarea unor ace fine în puncte specifice de pe corp, pentru a stimula energiile vitale ale organismului. Acupunctura poate avea unele beneficii în tratamentul artrozei șoldului, dar este important să înțelegi și că eficiența tehnicii poate varia de la o persoană la alta.
Printre beneficiile acupuncturii în tratarea artrozei șoldului trebuie să menționăm reducerea durerii. Acupunctura stimulează sinteza de endorfine, cu rol analgezic. Prin stimularea punctelor specifice, acupunctura reduce inflamația din jurul articulației afectate. Acupunctura contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea circulației sanguine din zona afectată, facilitând furnizarea de oxigen și nutrienți esențiali.
Inserarea acelor poate determina relaxarea musculaturii tensionate, ceea ce contribuie la ameliorarea simptomelor. Stimularea punctelor de acupunctură se spune că ar echilibra fluxul de energie din organism, ceea ce ar contribui la o stare generală de bine și de relaxare.
Reacțiile la acupunctură variază de la un pacient la altul, unii percepând ameliorări semnificative, alții nu. Având în vedere absența efectelor adverse, cât timp intervenția este efectuată de un profesionist, acupunctura poate fi folosită în siguranță ca metodă complementară de tratament în artroza șoldului.
Gestionarea artrozei șoldului presupune efectuarea unui plan amplu de intervenție, în care metodele medicale clasice sunt însoțite de o mare diversitate de terapii complementare. Contactează o echipă de medici specialiști care îți poate oferi cele mai bune îndrumări în ceea ce privește tratamentul artrozei șoldului și care este deschisă și la terapii adjuvante din zona celor naturiste.