Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Ce este artroza şi de la ce apare | Dr. Codoreanu: "E primul simptom care ne trimite la medic"

Ce este artroza şi de la ce apare | Dr. Codoreanu: "E primul simptom care ne trimite la medic"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:59 14 Iul 2022 Modificat la 10:59 14 Iul 2022

"Artroza e o boală degenerativă care apare după o anumită vârstă, în mod normal după 55 după 60 de ani.

Această artroză este artroza primară, degenerativă care are cauze mai mult sau mai puțin cunoscute de noi.

Sunt artroze care apar după traumatisme traumatice, secundare unui traumatism, adică oameni cu rupturi de ligamente, care nu se operează, rămân cu o instabilitate care duce la artroză.

Pacienți care au avut fracturi care duc la o incongurență articulară, pacienți dezaxări de membre, care mai crăcăna sau cu picioarele mix fac mai repede artroză la genunchi.

Astea sunt niște cauze care pot să ducă displazia de șold, care duc la artroze la vârste mult mai mici. Adică pot să fie oameni care au și 20 sau 40 de ani și fac artroză, dacă au trecut prin așa ceva.", a spus medicul Bogdan Codoreanu, joi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Durerea, primul simptom de artroză

În primul rând, durerea. După durere apare limitarea articulară și deja ne ducem la medic. Acesta ne va cere o radiografie și pe urmă alte investigații, ca să putem stabili gradul de artroză pe care-l avem, pentru că artroza trece și ea prin diferite stadii, de la stadiu incipient până la stadiu avansat.

Ce este protezarea articulară şi când se ajunge la aşa ceva

Tratamentul la început poate să constea în gimnastică medical, infiltrații, poate o operație minim invazivă, operație de corectare a axului.

Sunt mai multe operații care se pot face până se ajunge în stadiul final. Stadiu final se tratează doar prin înlocuirea articulației numita protezare articulară, de care foarte mulți oameni sunt speriați. 

Cum arată viaţa după o astfel de operaţie

Dacă operația merge așa cum trebuie și lucrurile sunt în regulă, pacientul îşi recapătă mobilitatea, merge fără dureri cu proteză. Poți să mergi cu bicicleta, poți să joci un tenis ușor la dublu, poți să schiezi pe pârtii ușoare, adică ai o viață aproape normală.

Bineînțeles că dacă vrei să joci fotbal, îți distrugi proteza mult mai repede. Pentru că protezele au o durată de viață limitată în corpul nostru. Cu cât activitatea pe care o facem noi este mai mică la nivelul articulaţiei, cu atâta durează mai mult.

Din cauza asta, la persoane mai în vârstă, proteza poate să țină și 20 de ani, iar la persoane tinere care sunt foarte active, ține mult mai puțin.

Este o operație mare, dar înainte de orice operație se face o evaluare cardiologică-anestezică, dacă pacientul îndeplinește anumite condiții și poate fi operat în siguranță. Nu există limită de vârstă. 

Factorii de risc. Cum putem preveni apariţia artrozei

Există nişte factori, niște cauze că ne duc la apariția artrozei. Primul este cel traumatic. Fracturi. O fractură la nivel articular, o fractură cu multe fragmente duce la artroză. Există dezaxările de membre, oameni la care genunchii se crăcănează din diferite motive.

Ca să nu ajungem la artroză, trebuie să corectăm lucrurile astea. Toți factorii ăștia care duc la artroză, cea mai mare parte dintre ei, din fericire îi putem corecta chirurgical.

Cea mai frecventă artroză este la șold și la genunchi. Artrozele apar mai rar la gleznă, dar pot apărea la umăr sau la degetele de la mâini. Orice articulație este poate fi afectată de artroză. 

Se tratează rar. Nu e chiar vindecare, dar este o variantă foarte bună prin care pacienții cu artroză revin la o viață normală. Pentru că la 70 de ani puțini oameni sunt cei care mai au pretenția să joace fotbal. 

Artroplastia este cea mai de succes operație din lume, cu cea mai mare satisfacție a pacienților.", a mai spus medicul.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole