Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Artroza: cauze, recuperare, tratament

Artroza: cauze, recuperare, tratament

Există peste o sută de boli caracterizate prin inflamarea și uzura articulațiilor, ligamentelor, tendoanelor, oaselor sau mușchilor care, în unele cazuri, pot implica și alte organe.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Atunci când nu sunt diagnosticate, aceste afecțiuni pot duce la pierdera funcționalității articulației.

Artroza este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului postural și musculo-scheltal. Atunci când o articulație se uzează, statul său protector, cartilajul și, uneori, osul subadiacent, sunt deteriorate. Artroza este o boală degenerativă care afectează în principal mâinile, umerii, genunchii sau articulațiile șoldului.

Structura articulațiilor

În general, articulațiile sunt formate dintr-un cap și o cavitate articulară cu un strat de cartilaj între ele.

Cele mai multe articulații din copul nostru sunt înconjurate de o capsulă, umplută cu lichid gros, care ajută la lubrifierea articulației. Aceste capsule țin oasele la locul lor și fac acest lucru cu ajutorul ligamentelor, care sunt un fel de benzi elastice și foarte puternice.

În interiorul articulației, capetele oaselor sunt căptușite cu un cartilaj. Cartilajul articular poate atât să compenseze denivelările suprafețelor articulare, cât și să absoarbă șocurile, datorită elasticității sale.

Artroza: cauze

Îmbăîtrânirea este principala cauză a artrozei, urmată de antecendente familiale, obezitate, un stil de viață sedentar, activitatea care implică menținerea unor poziții forțate sau o utlizare continuă a mânilor timp de ani de zile, sporturile de impact, traumatismele și intervențiile chirurgicale anterioare, fracturile și leziunile articulare.

Artroza: simptome și manifestări

Durerea, inflamarea, rigiditatea și limitarea mișcărilor articulațiilor sunt cele mai frecvente simptome. Durerea este, de obicei, mecanică și, prin urmare, este mai severă după exerciții fizice sau atunci când este solicitată articulația (de exemplu la ridicarea de greutăți).

De obicei, artroza provoacă dureri ce sunt mai puternice la sfârșitul zilei și, de multe ori, se atenuează după o perioadă de repaus.

Cel mai adesea, artroza apare în zona coloanei lombare, genunchi și șolduri. Este o patologie complexă care compromite mobilitatea persoanei și, prin urmare, afectează simțitor calitatea vieții.

Cele mai importante semne și manifestări în artroză sunt:

  • Dureri articulare

  • Rigiditate articulară

  • Sensibilitate în zona articulațiilor afectate

  • Senzație de frecare între oase

  • Pinteni osoși sau mici bucăți de oase suplimentare care apar în jurul articulațiilor

Artroza: factori de risc:

Riscul de a dezvolta artroză sau alte tipuri de artrită poate fi afectat de:

  • Vârstă: artroza și multe tipuri de artrită sunt cel mai frecvent întâlnite la persoanele în vârstă

  • Sexul: femeile sunt mai predispuse să dexvolte artroza

  • Greutatea: persoanele supraponderale au un risc mai mare de a suferi de artroză din cauză că articulațiile sunt suprasolicitate

  • Leziunile: accidentele și infecțiile pot afecta articulațiile, cresânc riscul de artroză

  • Deformări articulare: cartilajele malformate și articulațiile inegale cresc riscul de a dezvolta artroza

  • Anumite ocupații: munca ce presupune o suprasolicitare a articulațiilor

  • Anumiți factori genetici: au un risc crescut de a suferi de artroză persoanele care au un istoric familial al acestei afecțiuni

Artroza și alimentația

Dieta și greutatea corporală au o influență semnificativă în artroză: este foarte important ce și cât mâncați.

A fi supraponderal timp de mulți ani înseamnă riscuri pentru sănătate. Excesul de greutate solicită articulațiile. Prin urmare, acestea se uzează mai repede decât la persoanele normponderale. Persoanele afectate de artroză și care sunt și supraponderale ar trebui să ia în considerare schimbarea dietei în urma unui consult cu medicul de familie.

Artrita și artroza

Artrita și artroza sunt asemănătoare. Ambele afectează oasele, ligamentele și articulațiile. De asemenea, artrita și artroza împart multe simptome, inclusiv rigiditatea și durerea articulară. Dar este importantă diferența dintre cele două.

Artrita este un termen generic, folosit pentru a descrie mai multe afecțiuni care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor. În unele cazuri, inflamația poate afecta și pielea, mușchii și organele interne. Printre exemplele de artrită se numără osteoartrita sau artrita reumatoridă și guta.

Artroza este un alt nume pentru osteoartrită, adică un tip de artrită. Este cel mai frecvent tip de artrită și este cauzată de uzura normală a articulațiilor și cartilajelor. Cartilajul este țesutul alunecos care acoperă capetele oaselor și ajută articulațiile să se miște. În timp, cartilajul se poate deteriora și, în unele cazuri, chiar să dispară complet. Acest lucru are ca rezultat contactul dintre oase în articulații, fapt ce provoacă durere, rigiditate și, uneori, inflamație.

Artroza poate afecta orice articulație a copului. Artroza afectează adesea articulațiile mâinilor, gâtului, din zona coloanei lombare, ale genunchilor și șoldurilor.

Artroza: diagnosticare

Pentru a stabili diagnosticul de artroză, medicul va pune întrebări legate de simptome și istoricul familial. De asemenea, va efectua un examen fizic și poate solicita diferite teste precum:

  • Teste de sânge pentru a verifica markerii de inflamație și infecție

  • Aspirație articulară pentru a colecta și analiza o mostră de lichid dintr-o articulație afectată

  • Artroscopie sau alte teste imagistice, precum RMN, pentru a examina vizual articulațiile afectate

Artroza: tratament

În prezent nu există un tratament care să vindece în totalitate artroza, dar medicul poate prescrie un plan de tratament medicamentos care să diminueze simptomele și disconfortul.

Tratamentele pentru limitarea disconfortului includ:

  • Medicamentele: analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene

  • Kinetoterapie: un terapeut poate realiza un plan de exercfiții care ajută la întărirea și stabilizarea articulațiilor și la menținerea mobilității acestora

  • Terapie ocupațională: adaptarea mediului și modalităților de lucru pentru a gestiona efectele artrozei

  • Orteze: atele, orteze sau alte inserții pentru a reduce stresul și presiunea asupra articulațiilor afectate

  • Operația articulară: o înlocuire sau fuziune articulară

Kinetoterapia și activitatea fizică, terapie pentru artroză

Sportul are numeroase beneficii pentru sănătate, printre acestea se numără tonifierea musculaturii și controlul greutății.

Printre sporturile recomandate persoanelor cu probleme articulare se numără înotul și ciclismul, care nu suprasolicită articulațiile și ajută, în același timp, la întărirea acestora, precum și a musculaturii din jurul articulațiilor.

Kinetoterapia și terapia cu apă sunt extrem de eficiente în tratarea simptomelor. De asemenea, specialistul poate aplica mișcări de manipulare a coloanei vertebrale, ajutând astfel la menținerea mobilității. Un specialist kinetoterapeut vă poate recomanda un plan de exerciții de întindere, mobilizare, întărire musculară și antrenament de coordonare, precum și mișcări care ajută la întinderea flexorilor șoldului (ambii genunchi la piept, mișcări de flexie și extensie a coloanei și rotiri ale articulațiilor șoldurilor).

Sportul și, în general, exercițiile fizice sunt foarte utile în cazul afecțiunilor articulare, dar este esențial să vă adresați unui centru specializat și să efectuați mișcările doar la îndrumarea și sub supravegherea unui kinetoterapeut pentru a evita accidentările și agravarea condiției dumneavoastră.

Subiecte în articol: advertorial
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion