Antena 3 CNN Externe Armata Ucrainei rezistă și contraatacă în Kursk, spune Zelenski

Armata Ucrainei rezistă și contraatacă în Kursk, spune Zelenski

de Adrian Iclozan    |   

Trupele ucrainene au limitat contraofensiva rusă în regiunea Kursk și au recuperat mai multe poziții pierdute până la finele trecute, relatează Agerpres, care citează presa internațională.

Atât bloggerii militari ucraineni cât și președinția de la Kiev au comunicat că soldații Ucrainei rezistă în fața trupelor trimise de Moscova să recupereze regiunea rusă.

Ucraina a lansat aici un atac-surpriză la începutul lunii august și a cucerit în scurt timp mai multe localități și porțiuni importante de teritoriu rusesc. Între timp, dinamica s-a schimbat și nu este foarte clar ce zone din Kursk sunt sub controlul deplin al celor două tabere.

"De cinci zile deja, rușii încearcă să ne străpungă defensiva în regiunea Kursk. Băieții noștri rezistă şi contraatacă", a comunicat Volodimir Zelenski într-o postare pe rețeaua X, fără a da alte detalii.

Zelenski a vorbit și despre luptele în desfășurare pe frontul din estul Ucrainei, în zona orașelor Pokrovsk şi Kurakove, spre care trupele ruse înaintează constat. Președintele a caracterizat aceste confruntări ca fiind "deosebit de feroce".

Armata ucraineană spune că Rusia a aruncat în Kursk un sfert dintre bombele lansate duminică

Situația pe frontul din Kursk continuă să fie foarte dinamică.

"Nu sunt doar poziții mici, ci și zone relativ mari care trec dintr-o tabără în alta de mai multe ori în aceeași zi", explică un blogger militar ucrainean.

Potrivit armatei ucrainene, 31 din cele 122 de bombe aeriene ghidate folosite duminică de armata rusă au fost lansate asupra trupelor ucrainene în Kursk.

În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a lovit acolo cu astfel de bombe o concentrare de trupe ale Kievului.

Totuși, avantajul de care dispune armata rusă în materie de aviație și artilerie se estompează în Kursk: pe acest front, armata ucraineană acționează în principal cu unități mobile care-și pot schimba rapid pozițiile.

Situația este diferită de cea de pe frontul din estul Ucrainei, unde cele două tabere luptă de-a lungul unei linii de contact clar definite.

În Kursk, frontul continuă să fie caracterizat de lipsa unor poziții fixe în tranșee şi de schimbările rapide ale liniei de contact. Însă înrăutățirea vremii face ca terenurile să devină mai noroioase odată cu ploile de toamnă, ceea ce pune probleme logisticii și deplasării rapide a blindatelor pe roți folosite de unitățile mecanizate ucrainene.

Moscova a trimis 50.000 de soldați să-i scoată pe ucraineni din Kursk

În urma ofensivei surpriză lansate pe 6 august în regiunea rusă de graniță Kursk, armata ucraineană a înaintat zeci de kilometri şi a ocupat circa o sută de așezări.

Dintre acestea, armata rusă susține că a recuperat 14 până miercurea trecută. Moscova a trimis pe acest front circa 50.000 de soldați, potrivit estimărilor Kievului.

Ucraina a sperat că, prin pătrunderea în Kursk, va forța Rusia să mute suficient de multe trupe de pe frontul din Doneţk pentru a opri înaintarea armatei ruse acolo.

Totuși, trupele ruse au continuat să avanseze pe frontul din estul Ucrainei.

Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Kursk donetk
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile