Antena 3 CNN Externe Armata rusă știa de o lună de ofensiva ucraineană în Kursk. Un parlamentar rus dezvăluie de ce Putin n-a știut: De sus a venit ordinul

Armata rusă știa de o lună de ofensiva ucraineană în Kursk. Un parlamentar rus dezvăluie de ce Putin n-a știut: De sus a venit ordinul

de Georgiana Marina    |   

Un parlamentar rus a declarat că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei nu a fost chiar o surpriză așa cum s-a spus. Andrey Gurulyov a spus că armata a fost avertizată încă de acum o lună cu privire la atac dar că „de sus a venit ordinul de a nu intra în panică” și ca „cei de sus să știe mai bine”, scrie Business Insider.

Parlamentarul rus a spus că oficialii ruși din armată știau despre incursiunea planificată chiar cu o lună înainte să aibă loc.

„Dar de sus a venit ordinul de a nu intra în panică și că cei de sus știu mai bine”, i-a spus Andrei Gurulyov, membru al Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului) și general-maior în retragere, expertului militar Vladislav Shurygin într-un interviu televizat difuzat în 8 august, scrie The New York Times.

Armata Rusiei, a spus Gurulyov, a fost informată despre planurile Ucrainei privind Kursk în urmă cu aproximativ o lună. Fostul ofițer de armată a spus că conducerea militară a primit de acum o lună un raport de informații despre atacul iminent al Ucrainei.

Ucraina a lansat o ofensivă de șoc în regiunea Kursk pe 6 august. 

Luni, comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat că Ucraina a confiscat aproape 1.000 de km pătrați de teritoriu rus în doar câteva zile, aproape cât teritoriul ucrainean ocupat de Rusia în acest an.

Nu este prima dată când Gurulyov i-a acuzat pe liderii militari ai Rusiei de slabă strategie și incompetență pe câmpul de luptă.

În septembrie, Gurulyov a spus într-un mesaj Telegram că armata spunea minciuni și raporta date false pentru a minimiza realizările Ucrainei în timpul contraofensivei eșuate asupra Rusiei. "Rapoartele false, din păcate, duc la decizii proaste la multe niveluri. Să recunoaștem și să luptăm, altfel va fi un dezastru", a adăugat el.

Reprezentanții ministerului rus al apărării nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Business Insider trimisă în afara programului obișnuit de lucru.

Potrivit analizelor mai multor experți militari, Ucraina a exploatat dezorganizarea în apărarea graniței Rusiei atunci când a atacat Kursk. Mai multe rapoarte sugerează că Rusia a fost prost pregătită. Forțele ucrainene s-au confruntat în mare parte cu recruți care au fugit rapid, a scris The Wall Street Journal.

Cel mai probabil Ucraina a petrecut săptămâni întregi planificând această mișcare, a declarat Patrick Bury, analist militar la Universitatea din Bath din Marea Britanie, pentru Business Insider.

„Incursiunea a avut succes pentru că a fost planificată cu atenție”, a spus el.

Rapoartele sugerează că inclusiv șeful armatei Valery Gerasimov fusese informat despre acumularea de trupe ucrainene, dar nu a făcut nimic în acest sens.

În cadrul unei ședințe publice de luni, președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să respingă forțele ucrainene. A doua zi, el și-a numit un consilier apropiat, pe fostul lui bodyguard, să rezolve problema Kursk.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile