Suedia a anuntat miercuri ca va restabili serviciul militar obligatoriu incepand cu 2018, dupa ce suprimarea lui, in 2010, a complicatrecrutarile in armata, in conditiile in care aceasta tara vrea sa fie mai bine pregatita pentru a se apara, informeaza AFP, citata de Agerpres.
Potrivit concluziilor unui raport elaborat de o fosta deputata pentruMinisterul Apararii, serviciul militar obligatoriu va fi restabilit pentru toti cetatenii suedezi nascuti dupa 1999. Masura va fi adoptata in mod sigur de parlament, facand obiectul unui consensintre guvernul de stanga si opozitia de centru-dreapta.
In 2010, Suedia, care nu a cunoscut niciun conflict armat pe teritoriu sau de peste doua secole, a renuntat la serviciul militar obligatoriu, instaurat pentru prima data in 1901, dar considerat neadaptat nevoilor unei armate moderne. A fost nevoie de numai cinci ani pentru a constata ca o cariera militara nu atragea prea mult generatiile care nu au trecut niciodata de poarta unei cazarmi.
Circa 4.000 de tineri suedezi ar urma sa fie chemati sub drapel in fiecare an.
'Sper ca vom gasi o cale spre un mod de recrutare mai stabil, robust si functional', a declarat in timpul unei conferinte de presa ministrul apararii al Suediei, Peter Hultqvist.
In decurs de doi ani cat s-a aflat la putere, guvernul din care face parte Hultqvist a ales sa majoreze bugetul pentru aparare, in conditiile in care in cele doua decenii ce au urmat razboiului rece armata suedeza a fost 'pusa la regim'.
La mijlocul lui septembrie, armata s-a intors in regim permanent pe insula Gotland din Marea Baltica, pe fondul speculatiilor privind capacitatea acestei tari de a-si apara teritoriul impotriva Rusiei.
Restabilirea serviciului militar obligatoriu este 'o propunere inteligenta, in conditiile in care vedem de mai multi ani ca voluntariatul nu este suficient pentru a asigura armata cu soldati, atat cantitativ, cat si calitativ', a comentat, pentru agentia de presa TT, John Osterberg, cercetator in cadrul Scolii de inalte studii privind apararea.
Suedia nu este membru al NATO, insa participa la Parteneriatul pentru Pace, program lansat in 1994 pentru a dezvolta cooperarea militara intre Alianta Tratatului Atlanticului de Nord si tarile nemembre.