Antena 3 CNN Externe IDF bombardează la Beirut pentru a-l elimina pe șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah. Israelul, atacat vineri noaptea cu rachete din Liban

IDF bombardează la Beirut pentru a-l elimina pe șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah. Israelul, atacat vineri noaptea cu rachete din Liban

de Adrian Iclozan    |   

Forțele Israeliene de Apărare au comunicat, vineri seară, că au atacat cartierul general al grupării Hezbollah din capitala Libanului, relatează BBC. Ținta atacului a fost chiar liderul grupării, Hassan Nasrallah. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a dat aprobarea pentru bombardament din camera hotelului din New York, unde a participat la Summitul ONU. SUA susțin că nu au fost anunțate în avans despre atac.

Radiodifuzorul britanic a publicat pe site-ul său imagini cu un mare nor de fum deasupra Beirutului. Alte imagini ale atacului au început să circule pe rețelele sociale.

Bombardamentul s-a petrecut în sudul capitalei libaneze.

Potrivit IDF, obiectivul bombardat se afla amplasat sub clădirile rezidențiale din cartierul Dahiyeh.

Update: Bombardament cu zeci de rachete trase din Liban spre Israel. Pagube și un rănit în orașul Safed

65 de rachete au fost trase din Liban spre Israel, vineri, după ora 22, a anunțat armata israeliană.

Multe au fost interceptate de apărarea antiaeriană însă, în orașul Safed, oficialii locali au raportat cel puțin două impacturi care au provocat pagube.

O femeie în vârstă de 68 de ani a fost rănită în urma exploziilor.

Ea a fost transportată la spitalul Ziv din oraș.

Update: Prima reacție a Hezbollah după atacul din Beirut. Canal TV israelian: "Estimările spun că Nasrallah e mort"

Postul TV Channel 12 relatează că "evaluarea Israelului" este că șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis în atacul IDF de vineri asupra sediului subteran din Beirut al grupării teroriste.

Titlul afișat pe ecran, semnalat de Times of Israel, este următorul: "Evaluarea în Israel: Nasrallah a fost eliminat".

Un al doilea post de televiziune israelian, Channel 13, s-a arătat mai precaut, titrând: "Optimism prudent în Israel: Lovitura asupra lui Nasrallah a reușit".

Pe de altă parte, biroul de presă al grupării Hezbollah a comunicat, vineri seară, că "nu e nimic adevărat în nicio declarație" privind atacul israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului. Hezbollah nu a indicat declarațiile la care s-a referit.

Până vineri, la oral locală 22:30 (aceeași oră în România) Hezbollah nu a făcut nicio altă declarație cu privire la atacurile israeliene din cursul după-amiezii, despre care armata statului evreu afirmă că au lovit comandamentul central al organizației pro-iraniene.

Update: Britanicii aflați în Liban sunt îndemnați să plece cu primul zbor disponibil

Ministerul de Externe de la Londra i-a îndemnat, din nou, pe cetățenii britanici aflați în Liban să plece imediat din această țară "cu primul zbor disponibil".

Ministerul a precizat că face demersuri pentru a crește capacitatea de transport și a asigura locuri pentru cetățenii britanici care urmează să părăsească Libanul.

Aceștia sunt îndemnați să comunice executivului de la Londra prezența lor în țara vecină Israelului prin intermediul serviciului Register Your Presence.

Update: Joe Biden, informat de oficialii Casei Albe de atacul israelian de la Beirut

Președintele SUA, Joe Biden, a fost informat de echipa sa de Securitate Națională cu privire la loviturile israeliene din Beirut, a declarat Casa Albă.

Anterior, Pentagonul a dezmințit că ar fi primit de la oficiali israelieni o informare în avans cu privire la atacurile din capitala libaneză.

O sursă citată de presa internațională susține că partea americană ar fi fost informată de cea israeliană despre atacuri "atunci când avioanele (israeliene) erau deja în aer".

Update: Israelul a bombardat în profunzimea teritoriului libanez

Avioanele de luptă israeliene au lovit în ultimele ore mai multe ținte ale Hezbollah în sudul Libanului și mai adânc în interiorul țării, anunță IDF.

Țintele au inclus lansatoare de rachete și clădiri folosite ca depozite de arme, potrivit armatei israeliene.

Imagini de la locul bombardamentelor au fost distribuite de IDF.

În Israel, sirenele au sunat în orașul Safed și în mai multe comunități învecinate, semnalând un atac cu rachete dinspre Liban.

Update: Prima reacție a Iranului după atacul din Beirut

Israelul se pregătește pentru posibile represalii din partea Hezbollah, precum și la posibile atacuri din Yemen și Iran.

Comandamentul frontului intern i-a îndemnat pe rezidenții din zona Înălțimilor Golan, din Safed și Merom HaGalil, să rămână în apropierea zonelor protejate.

În cursul serii de vineri a venit și prima reacție din partea Iranului, țară-sponsor a grupării Hezbollah.

Atacul de vineri, din Beirut, estre "o escaladare periculoasă care schimbă jocul și care îi va aduce responsabilului său o pedeapsă adecvată", a transmis ambasada iraniană în Liban.

Hezbollah face parte din așa-numita "axă a rezistenței" ce include organizațiile susținute de Iran în Orientul Mijlociu.

Update: Crește bilanțul morților după bombardamentul de la sediul Hezbollah din Beirut

Două persoane au fost ucise și alte 76 au fost rănite în atacurile israeliene din cartierul Dahiyeh, în sudul Beirutului.

Bilanțul provizoriu a fost comunicat vineri seară de Ministerul Sănătății din Liban.

Bilanțul victimelor este de așteptat să crească, pe măsură ce echipele de salvare continuă să îndepărteze resturile clădirilor puse la pământ în urma atacului.

Șase clădiri au fost complet distruse de bombardament, care a provocat un crater masiv, potrivit agenția de presă NNA, citate de CNN.

Update: Cel puțin un mort în urma loviturilor de la sediul Hezbollah din Beirut (presă afliliată Hezbollah)

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 50 au fost rănite, vineri, în atacuri aeriene israeliene asupra suburbiilor sudice ale Beirutului.

Informația provine de la postul de televiziune Al-Manar, afiliat Hezbollah, notează presa internațională

Update: SUA neagă că au fost informate în avans despre atacul din Beirut

Oficialii SUA au fost informați despre atacul de la Beirut cu câteva minute înainte ca acesta să fie efectuat, relatează Times of Israel, citând un oficial la curent cu detaliile.

Totuși, un purtător de cuvânt al Pentagonului a comunicat, vineri seară, că Statele Unite nu au fost avertizate în avans cu privire la un atac israelian în Beirut.

La momentul loviturilor din cartierul Dahiyeh, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, discuta telefonic cu omologul său israelian, Yoav Gallant, a precizat purtătorul de cuvânt.

Atacul a fost aprobat de premierul israelian în timpul vizitei sale în SUA, la New York, pentru a participa Adunarea Generală a ONU.

Benjamin Netanyahu se va întoarce în Israel vineri seară, urmând să decoleze la ora locală 20 (sâmbătă, ora 3 dimineața, în România). 

El urma să plece inițial în cursul zilei de sâmbătă.

Vineri după-amiază, Netanyahu s-a adresat Adunării Generale a ONU, unde le-a spus liderilor lumii că țara sa va continua campania militară împotriva grupării Hezbollah.

Update: Netanyahu a aprobat din camera sa de hotel din New York lovitura din Beirut, menită să-l ucidă pe Nasrallah

Biroul prim-ministrului israelian a publicat o fotografie care îl înfățișează pe Benjamin Netanyahu aprobând atacul aerian asupra sediului Hezbollah din Beirut, notează Times of Israel.

În fotografie, Netanyahu se află la în camera sa de hotel, la New York, alături de secretarul militar și de șeful de biroului său.

Între timp, o sursă apropiată Hezbollah a afirmat că Hassan Nasrallah "este bine" în timp ce un oficial iranian din domeniul securității a spus că Teheranul verifică soarta acestuia după atacul israelian.

Update: IDF verifică dacă liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, era în sediul bombardat

Israelul verifică dacă liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, se afla în sediul central din Beirut al grupului terorist, atunci când acesta a fost lovit de aviația statului evreu, vineri seară, după ora 18.

Inițial, IDF au comunicat că au vizat sediul central al Hezbollah, construit sub clădiri civile în suburbia Dahiyeh din Beirut, fără a menționa dacă ținta atacului a fost însuși Nasrallah.

Ulterior, surse citate de presa internațională au confirmat că în bombardamentul de vineri a fost vizat chiar liderul Hezbollah.

Update: Bombardamentele au avut loc în apropierea unei școli care adăpostea refugiați, potrivit BBC

Atacurile multiple au avut loc la circa 700 - 800 de metri de o școală în care s-au refugiat persoane strămutate din sudul Libanului, transmite corespondentul BBC în Beirut, Nafiseh Kohnavard.

Inițial, rezidenții au sesizat bang-ul sonic provocat de aviația israeliană, apoi au izbucnit explozii care au durat timp de un minut și jumătate.

Panicați, oamenii au ieșit din clădiri, iar unii au leșinat, precizează corespondentul BBC.

Canalul britanic de știri a publicat noi imagini din care se vede cum bombardamentele au fost urmate de incendii, distrugerile fiind de proporții.

Știrea inițială

Noul atac al IDF vine în timp ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis, la sediul ONU din New York, că țara sa va continua să atace Hezbollah în Liban "până la atingerea tuturor obiectivelor".

 

IDF: Hezbollah și-a făcut în mod deliberat sediu sub clădiri civile

Avioanele israeliene au efectuat o "lovitură de precizie" asupra sediului central al Hezbollah din capitala libaneză, în condițiile în care gruparea pro-iraniană și-a construit "cartierul general în mod intenționat sub clădiri rezidențiale", a spus purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari.

Este o parte a strategiei Hezbollah, de a folosi libanezii drept scuturi umane, a adăugat acest oficial.

"Israelul face ceea ce orice stat suveran din lume ar face dacă ar avea la graniță o organizație teroristă ce urmărește distrugerea sa: luăm măsurile necesare pentru a ne proteja poporul, astfel încât familiile israeliene să poată trăi în casele lor, în siguranță", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Corespondent BBC: Exploziile cate au zguduit Beirutul vineri seară, diferite de cele  precedente

Exploziile ample și numeroase au reverberat în Beirut în jurul orei locale 18:20 (acceași oră în România) și au fost diferite de orice alte deflagrații semnalate în oraș în timpul recentelor atacuri aeriene israeliene, a relatat corespondentul BBC, Hugo Bachega.

Atacul a lovit în Dahieh, bastionul Hezbollah din sudul Beirutului. Această zonă a fost recent vizată în mod repetat de aviația israeliană.

Este o zonă dens populată, iar primele imagini de la fața locului sugerează o distrugere pe scară largă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile