Antena 3 CNN Externe Armata de hackeri a lui Kim Jong Un vrea să fure secrete nucleare. Au încercat să spargă și serverele NASA

Armata de hackeri a lui Kim Jong Un vrea să fure secrete nucleare. Au încercat să spargă și serverele NASA

de Bianca Chirilă    |   

Hackerii nord-coreeni încearcă să fure secrete nucleare și militare de la guverne și companii private din întreaga lume, au avertizat Marea Britanie, SUA și Coreea de Sud, transmite BBC.

Experții din aceste țări avertizează că grupul de hackeri, cunoscut sub numele de Andariel și Onyx Sleet, vizează entități din domeniul apărării, aerospațial, nuclear și de inginerie pentru a obține informații clasificate, cu scopul de a dezvolta programele și ambițiile militare și nucleare ale Phenianului.

Grupul a căutat informații despre mai multe domenii, de la prelucrarea uraniului, la tancuri și submarine, și a vizat țări precum Marea Britanie, SUA, Coreea de Sud, Japonia și India.

De asemenea, ar fi fost vizate și baze ale forțelor aeriene americane, dar și serverele NASA.

Statele Unite au mai dezvăluit că grupul își finanțează activitatea de spionaj prin operațiuni ransomware împotriva instituțiilor medicale.

„Operațiunea globală de spionaj cibernetic pe care am expus-o astăzi arată cât de departe sunt dispuși hackerii sponsorizați de Coreea de Nord să-și continue programele militare și nucleare. Ar trebui să reamintească operatorilor de infrastructură critică importanța protejării informațiilor sensibile și a proprietății intelectuale pe care le dețin în sistemele lor pentru a preveni furtul și utilizarea abuzivă”, a declarat Paul Chichester, director de operațiuni pentru Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie (NCSC).

Experții avertizează că aceste grupuri reprezintă o amenințare serioasă pentru cetățeni.

„Aceste grupuri reprezintă, de asemenea, o amenințare serioasă pentru viața de zi cu zi a cetățenilor și nu pot fi ignorate. Faptul că vizează spitalele pentru a-și finanța operațiunile demonstrează o concentrare neobosită asupra îndeplinirii misiunii lor de colectare de informații, indiferent de consecințele potențiale pe care le poate avea asupra vieților umane”, a declarat Michael Barnhart, analist principal Mandiant la Google Cloud.

Coreea de Nord are o lungă istorie de utilizare a unor echipe de hackeri sub acoperire pentru a fura informaţii militare sensibile.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile