În imaginile filmate noaptea, o rachetă este lansată dintr-un sistem de apărare antiaeriană.
Inițial, proiectilul lansat sub un unghi ascuțit ia înălțime, însă ulterior racheta se întoarce ca un bumerang și revine la punctul de plecare, unde explodează.
Incidentul ar fi avut loc în orașul Alcevsk, în noaptea zilei de 23 spre 24 iunie, potrivit informațiilor din presa ucraineană.
Ar fi fost implicat un sistem S-300.
"Premiul pentru cel mai bun video al zilei merge către racheta din Alcevsk. Armata rusă a lovit ținta", se comentează, ironic, pe contul Twitter @Liveuamap, care redistribuie imaginile.
În paralel, pe rețelele sociale au început să circule imagini cu noile lansatoare HIMARS, trimise de SUA Ucrainei și care au intrat, deja, în acțiune împotriva rușilor.
Primele imagini cu lansatoarele americane HIMARS trimise în Ucraina
Pe rețelele sociale utilizate de membrii armatei ucrainene au început să circule imagini în care se văd lansatoare americane HIMARS, angajate împotriva unor ținte ruse.
O astfel de secvență a fost filmată pe timp de noapte și surprinde lansarea mai multor proiectile de pe platforma mobilă.
Din imagini nu reiese tipul muniției folosite, dar sistemele M142 HIMARS pot lansa proiectile ghidate prin GPS, cu raze de acțiune de până la 300 de kilometri.
Faptul că lansatoarele HIMARS au ajuns în Ucraina a fost confirmat, joi, de ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.
Lansatoarele HIMARS trimise Ucrainei ar fi limitate la o rază de 80 de kilometri
"Îi mulțumesc colegului și prietenului meu american, secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice!
Va fi o vară fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru unii dintre ei", a scris pe Twitter ministrul ucrainean.
Washingtonul s-a arătat inițial reticent să transfere Ucrainei astfel de lansatoare multiple de rachete, de teama că Ucraina ar putea lovi adânc în interiorul teritoriului rus și ar putea escalada, astfel, conflictul.
În cele din urmă, administrația americană și-a reconsiderat poziția iar ultimul pachet suplimentar de asistență militară din SUA pentru Ucraina prevede, în principal, trimiterea a patru lansatoare.
Muniția pentru lansatoare va avea o rază maximă de 80 de kilometri, potrivit oficialilor americani.