Judecătorul Cristian Deliorga, de la Curtea de Apel Constanţa, a respins, marţi, cerea de ridicare a măsurii controlului judiciar, depusă luni de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, în cadrul primei şedinţe de judecată pe fond în procesul în care este acuzat de comiterea unor fapte de corupţie şi fraudă cu fonduri europene pentru agricultură.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
De asemenea, Curtea de Apel Constanţa a decis luni, la primul termen din proces, şi amânarea pentru data de 2 octombrie a judecării pe fond, pentru lipsa procedurii complete.
La ieşirea din sala de judecată luni, arhiepiscopul Tomisului a declarat că este bine că a început judecata în acest dosar, pentru că doar aşa se va putea dovedi nevinovăţia sa.
În acelaşi timp, avocata Maria Vasii, a anunţat că a depus o cerere pentru administrarea de noi probe şi înscrisuri care dovedesc neimplicarea şi exonerarea înaltului ierarh, pentru acuzaţiile ce i-au fost aduse.
"Astăzi am avut primul termen de judecată, din păcate nu am avut procedură cu unul dintre inculpaţi. Aşteptăm să depunem declaraţiile, să depunem cererile de probe. Avem încredere că se va stabili situaţia reală, respectiv faptul că nu a existat nicio fraudă cu fonduri europene. Aşteptăm momentul final al judecăţii când nu va putea fi decât o soluţie de achitare. Trebuie să informăm că în această perioadă de timp, fiind vorba despre modul în care s-a gestionat procedura de primire a acestor fonduri europene, o să sesizăm şi Curtea Europeană de Conturi care este autoritatea supremă în a verifica dacă a fost sau nu încălcată legea europeană în materia accesării acestor fonduri. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 2 octombrie", a declarat avocatul Maria Vasii.
Arhiepiscopul Tomisului este primul înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române trimis în judecată sub învinuirea de autor al unor fapte de corupţie şi fraudare de fonduri publice. Arhiepiscopul Teodosie a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, în februarie 2017, alături de: Ciprian Ioan Cojocaru (preot paroh în Parohia 'Sf. Maria' - Constanţa), Bogdan Petrişor Malaxa (preot în Parohia 'Sf. Împăraţi Constantin şi Elena III' - Constanţa), Gheorghe Nadoleanu (preot), Stere Beca şi Aurelian Ştefan, la data presupuselor fapte mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, ei fiind învinuiţi, potrivit rechizitoriului, de infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.