Mai exact, s-a hotărât rânduirea unui post bisericesc în zilele de 24, 25 și 26 mai, în care credincioșii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtășanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai.
În plus, Permanența Arhiepiscopiei Tomisului a decis ca în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopie să se oficieze slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, "clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paște", au anunțat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie.
"Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, are consacrată o slujbă specială, săvârșită în fiecare an la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, simbolul Învierii Domnului, esența credinței creștine. Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă”, au anunțat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie.
"Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă de Paște de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare", mai arată sursa citată.
"Sunt dorințe neîmplinite ale credincioșilor de a se împărtăși la Liturghia Învierii din noaptea de Paști”, se motivează în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.
Vineri, 15 mai, România a ieşit din starea de urgenţă, iar de luni, 18 mai, suntem în stare de alertă din cauza epidemiei de coronavirus.
Persoanele în vârstă sunt rugate să nu vină la biserică la slujbele publice, iar spovedania se va face păstrând o distanță de doi metri, se arată în regulile BOR, transmise pe 15 mai, la ieşirea din starea de urgenţă, după care au urmat câteva zile de vid legislativ.
"Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei", se arată în recomandările Bisericii Ortodoxe valabile pentru starea de alertă.
"Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane.
Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m.
Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.
Nu atingeţi icoanele şi nici mâna preotului!
De asemenea, "se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate şi persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice.
Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârșite în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăși cu Sfintele Taine, în lăcașul de cult, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh".
În plus, oficialii BOR recomandă evitarea atingerii sau sărutarea icoanelor, iar respectul pentru ierarh şi preot se va arăta printr-un gest de înclinare a capului.
Vârstnicii sunt rugați să nu vină la slujbele publice, iar spovedania se va face păstrând distanța de doi metri.
Copii împărtășiți cu aceeași linguriță de ÎPS Teodosie, în ciuda restricțiilor
În ciuda restricțiilor impuse și al anunțului făcut chiar de Biserica Ortodoxă Români cu privire la Sfânta Împărtășanie, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a împărtășit şi pe 16 mai, mai mulți copii, cu aceeași linguriță.
Totul s-ar fi întâmplat pe treptele Catedralei 'Sf. Petru și Pavel' din Constanța, acolo unde credincioșii au participat la slujbă.
La final, mai multe femei, cu copii în brațe, s-au apropiat de ÎPS Teodosie, iar copiii au fost împărtășiți, cu aceeași linguriță și șterși cu același prosop.
De asemenea, nimeni nu purta mască de protecție.
Zeci de preoți, împărtășiți cu același potir la Constanța, de ÎPS Teodosie
La Constanța, ahiepiscopul Tomisului a împărtășit din nou, la numai două zile distanţă, nerespectând măsurile de combatere a noului coronavirus, dar de această dată doar preoții.
A folosit același potir pentru toți.
Zeci de credincioși au luat parte la slujba de la catrdrala ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, oficiată de ÎPS Teodosie.
Preoții aflați acolo au fost împărtășiți și au băut din același potir, în ciuda avertismentelor transmise de autorități.
În februarie 2020, chiar la debutul epidemiei de coronavirus, Patriarhia Română a transmis printr-un comunicat că fiecare credincios care crede că este bolnav de gripă sau coronavirus poate să evite sărutarea icoanelor și poate cere ca Împărtășania să fie făcută cu lingurițe aduse de acasă.
A urmat o replică dură din partea multor teologi și preoți, iar Patriarhia a făcut un pas înapoi și a respins utilizarea lingurițelor de unică folosință.