Antena 3 CNN Life Știinţă Arheologii au descoperit bijuterii intacte din Egiptul Antic. Imagini cu comoara de lângă Luxor, veche de 3.800 de ani

Arheologii au descoperit bijuterii intacte din Egiptul Antic. Imagini cu comoara de lângă Luxor, veche de 3.800 de ani

de Mia Lungu    |   

În timp ce excavau o necropolă din Egiptul Antic, lângă Luxor, arheologii au descoperit un mormânt vechi de 3.800 de ani care conținea rămășițele mai multor persoane care ar putea reprezenta generații diferite ale aceleiași familii, îmreună cu o serie de artefacte aproape intacte, printre care și bijuterii.

Misiunea egipteano-americană South Asasif Conservation Project, care lucrează sub auspiciile Ministerului Turismului și Antichităților, a descoperit o necropolă din Regatul Mijlociu cu mai multe morminte intacte în timp ce curăța partea de sud a suprastructurii mormântului Karabasken din dinastia a XXV-a în 2023-24. Acesta este primul mormânt din Regatul Mijlociu descoperit în zonă, se arată pe pagina oficială a proiectului.

[GAL layout="5"]

Printre descoperiri se numără frumoase coliere, brățări, inele scarabeu și brâuri realizate din ametist, cornelian, granat, faianță glazurată albastru-verde și feldspat. Amuletele încorporate în bijuterii includ capete de hipopotam, șoimi, amulete ba, ochi wedjat, amulete Taweret și un cap de șarpe, printre altele.

Bijuterii rafinate din Egiptul Antic găsite în morminte

Un colier format din 30 de mărgele de ametist în formă de butoi, cu o amuletă ba de amazonită în centru, și un brâu de mărgele cu bile de cornelian legate de șiruri duble de mărgele inelare de faianță albastră sunt unele dintre cele mai rafinate piese din bijuteriile găsite.

Mormintele au fost grav afectate de inundații, care au distrus lemnul sicriilor și învelitorile de in. Diverse conținuturi ale mormintelorr care au fost realizate din materiale mai puțin perisabile sunt bine conservate și au fost găsite in sit printre resturile scheletice ale cadavrelor. Această situație specială a permis echipei formate din Dr. Afaf Wahba, Dr. Katherine Blakeney și conservatorul Ali Hassan Ibrahim să urmărească pozițiile originale ale șirurilor de mărgele acoperite de noroiul uscat al inundațiilor din jurul oaselor și să reconstruiască aranjamentul cel mai apropiat de cel autentic.

Două morminte conțineau, de asemenea, oglinzi din cupru sau aliaj de cupru cu mânere din fildeș elegant sculptate. Una dintre oglinzi a fost găsită cu un mâner lotiform, în timp ce a doua prezintă un desen destul de rar al unei Hathor cu patru fețe care o prezintă ca pe o femeie cu trăsături austere.

O altă descoperire importantă este o figurină de fertilitate din faianță cu glazură verde-albastră, cu picioare trunchiate. Este bine modelată și decorată cu o varietate de bijuterii și marcaje în formă de romburi pe picioare și trunchi. Părul ei tuns scurt este vopsit în negru. Capul este perforat cu găuri dispuse în trei secțiuni. Găurile erau destinate fixării „părului”. Aproape 4000 de mărgele de noroi găsite lângă figurină constituiau părul original.

O tavă de ofrande asociată cu înmormântările are o formă pătrată cu o margine joasă și un canal de apă în mijloc, înconjurat de reprezentări în relief ale unui cap de taur, coaste, picior, pâine și alte ofrande.

Colier impunător, găsit în mormântul unui bărbat

În total, au fost descoperite unsprezece morminte. Majoritatea cadavrelor erau așezate unul lângă altul în sicrie de lemn orientate de la nord la sud, cu capetele orientate în ambele direcții. Dr. Afaf Wahba a identificat scheletele a cinci femei, doi bărbați și trei copii. Ansamblurile funerare au fost găsite în mormintele 2, 4, 6, 8, 9 și 10.  Majoritatea bijuteriilor au fost găsite în mormintele femeilor.

Copiii și unul dintre bărbați nu aveau niciun obiect funerar. Prin urmare, un colier impunător găsit asupra bărbatului din înmormântarea 9 prezintă un interes deosebit. Acesta este alcătuit din 40 de bile de faianță separate de bile cilindrice de faianță cu două bile cilindrice de cornelian care flanchează o amuletă cu cap de hipopotam pe spate.

Tipologia unora dintre obiectele găsite permite datarea înmormântărilor originale la începutul dinastiei a XII-a. Acest mormânt de familie trebuie să fi fost folosit de mai multe generații de-a lungul dinastiei a XII-a și începutul dinastieia XIII-a.

Descoperirea primului mormânt din Regatul Mijlociu în necropola Asasifului de Sud modifică istoria acesteia, plasând Asasiful de Sud în cadrul necropolei tebane întinse din Regatul Mijlociu.  

Această descoperire semnificativă contribuie la înțelegerea practicilor și ritualurilor funerare ale necropolei tebane din Regatul Mijlociu, precum și la prezentarea unei frumoase colecții de bijuterii lucrate rafinat, bine conservate in sit.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile