Un războinic viking de rang înalt, în al cărui mormânt, descoperit în secolul XIX pe insula Björkö, în Suedia, a fost găsită o adevărată panoplie de arme, era de fapt o femeie, conform analizei ADN realizată asupra osemintelor de o echipă de cercetători de la Universitatea din Stockholm, transmite publicaţia The Independent.
Scheletul datând din secolul X, catalogat drept 'Bj 581', este prima descoperire confirmată a unei femei cu un rang militar înalt în societatea vikingă. Oamenii de ştiinţă au presupus o lungă perioadă că rămăşiţele umane i-ar fi aparţinut unui bărbat, luând în calcul în special artefactele care îi confirmau statusul social înalt în comunitatea vikingă.
În mormântul acestei războinice au fost descoperite mai multe arme de calitate excelentă, printre care o sabie, un topor, o suliţă, capete de săgeţi bătute special pentru a străpunge zalele, un pumnal şi două scuturi. De asemenea, în mormânt au fost descoperite şi rămăşiţele a doi cai, o iapă şi un armăsar, precum şi o tablă de joc şi piesele unui joc de strategie, ceea ce indică faptul că această femeie era cunoscută şi pentru abilităţile ei tactice şi probabil era conducătoarea unui grup de războinici vikingi.
Concluzia că rămăşiţele umane din mormânt aparţin unei femei a fost formulată în urma analizei unor mostre de ADN recoltate din osul braţului şi dintr-un dinte. Această analiză a relevat absenţa cromozonului 'y', stabilind cu certitudine că războinicul viking din secolul X era femeie. În prealabil, unii oameni de ştiinţă au înaintat ipoteza că rămăşiţele ar aparţine unei femei, pornind de la caracteristicile morfologice ale scheletului, însă această ipoteză nu a fost luată în considerare de cei mai mulţi care invocau faptul că rămăşiţele unei femei nu aveau cum să fie însoţite de însemnele de rang ale unei căpetenii militare. Până la urmă, analiza ADN a făcut lumină în acest caz.
Acest mormânt a fost descoperit în anii 1880 în apropierea localităţii suedeze Birka, de pe insula Björkö, care a fost un important centru comercial în perioada vikingă. De-a lungul timpului, în această regiune au fost descoperite peste 3.000 de morminte vikinge.
Confirmarea faptului că mormântul aparţine unei femei cu rang militar înalt în societate 'ne oferă o nouă perspectivă asupra societăţii vikinge, asupra constructelor sociale şi normelor din Epoca Vikingilor', conform concluziilor studiului ce a fost publicat în ultimul număr al revistei American Journal of Physical Anthropology