Antena 3 CNN Actualitate Media Argumente tehnice pentru ca Antenele să beneficieze de un termen rezonabil pentru relocare

Argumente tehnice pentru ca Antenele să beneficieze de un termen rezonabil pentru relocare

4 minute de citit Publicat la 14:47 26 Feb 2016 Modificat la 14:47 26 Feb 2016
 Operarea celor 6 stații de televiziune ale Intact Media Group - Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Euforia TV, ZU TV si Antena International - se realizează cu ajutorul studiourilor de producție stiri amplasate în clădirile din Bucuresti-Ploiești 25-27, Studio productie Cinema Excelsior și patru studiouri de productie aflate in pavilioane din complexul expozițional Romexpo, toate interconectate prin, si dependente de infrastructura generală de televiziune, amplasată în clădirea din București-Ploiești 25-27. Pentru realizarea programelor celor 6 stații TV lucrează aproximativ 2000 de salariati si colaboratori.  

Din aceasta infrastructură generală, denumită SISTEM INTEGRAT DE PRODUCȚIE ȘI EMISIE TV, fac parte absolut toate soluțiile și sistemele tehnice vitale, care asigura centralizat realizarea și difuzarea programelor tuturor stațiilor TV. Premisa care stă la baza SISTEMULUI INTEGRAT, cea care dă capacitatea, viteza, siguranța, ușurința în exploatare și, nu în ultimul rând, economia de resurse tehnice și de personal, este că nu există soluții și sisteme tehnice vitale alocate individual fiecarei stații TV în parte. Aceste soluții și sisteme tehnice sunt unice, de capacitați foarte mari, și asigură necesarul tuturor stațiilor TV simultan.

 

Un reporter vine din teren cu imaginea reportajului pe care l-a filmat. Copiaza aceast material, o singura data, pe un server de dimensiuni mari de unde toti editorii imagine, din absolut orice grup de montaj, il pot prelua, monta in forma finală si exporta către serverul de playout, cel care asigura difuzarea lui în emisie. S-a născut o știre de televiziune. Acesta este sistemul central de POSTPRODUCTIE și este guvernat de un software unic - MAM, sau Media Asset Management. Fără acest sistem nu pot fi prelucrate imaginile. Nu există montaj. Fără montaj nu există buletine de știri și nici programe cum ar fi "În Premieră cu Carmen Avram" sau "X Factor".

 

Odata ajunsă pe serverul de Playout, unde există o singură copie, transferată o singură dată, știrea sau emisiunea este accesibilă tuturor și poate fi difuzată de oricare dintre stațiile TV ori chiar de toate deodată, dacă doresc. Am numit sistemul central de PLAYOUT. Fără el nicio stație TV nu poate difuza știri, reportaje ori emisiuni, după cum nu se mai pot difuza filme, promo ori publicitate. In acest moment, pe serverul de Playout se afla nu mai putin de 7000 de clipuri diverse.

 

Sistemul central de RUTARE A SEMNALELOR AUDIO-VIDEO asigura, printre multe alte funcțiuni, și alimentarea fiecarei stații TV cu semnale audio-video exterioare. In cazul nostru este vorba de toate studiourile de producție, cum ar fi cele din Excelsior și Romexpo, cele de știri din București-Ploiești 25-27 si statiile teritoriale. Fără acest sistem, studiourile de producție, chiar operaționale, nu pot fi comutate în emisie.

 

În fine, emisia fiecărei stații TV ajunge in sistemul central de DISTRIBUȚIE CĂTRE OPERATORII DE CABLU ȘI DTH. Acest sistem are doua componente. Una principala, care transmite semnalele stațiilor TV catre distribuitori prin fibră optică, și una de rezervă, care transmite semnalele prin satelit – ambele aflate in cladirea din Bucuresti Ploiesti 25-27. Ambele sunt parte din infrastructura generala. Fără acest sistem, emisia stațiilor TV nu poate ajunge în casele oamenilor.

 

O consecință a acestui mod de organizare, care poate fi regăsit în absolut toate cazurile în care o entitate media operează mai multe stații de televiziune simultan, este că o indisponibilizare, în orice mod și din orice motiv, a infrastructurii generale de televiziune sau a unei parți din ea, conduce la incapacitatea de a realiza și difuza programele de televiziune. A pretinde că se poate funcționa cu ajutorul studiourilor de producție, fără SISTEMUL INTEGRAT DE PRODUCȚIE ȘI EMISIE TV e ca și cum ai avea un apartament încălzit cu centrală pe gaz, ai opri centrala, dar ai pretinde caloriferelor să facă în continuare căldură!

 

Poate, deci, Intact Media Group realiza o evacuare voluntara a sediilor sale, dintre care unul gazduieste chiar infrastructura generală de televiziune, în termenul legal de 5 zile? Ne putem muta în 5 zile? Categoric NU! Ba mai mult decât atât - și acesta este un lucru pe care-l afirmam cu toată capacitatea profesională a celui mai vechi și mai mare grup media privat din Romania - O TELEVIZIUNE NU SE POATE MUTA! Deloc! Cât timp emite, o stație TV nu poate fi mutată! Toate relocarile de stații TV din lume se realizează construind în clădirea nouă o infrastructură generală nouă.

 

Acesta este motivul pentru care Intact Media Group solicită un termen rezonabil de 9 luni pentru a elibera sediile în care acum își desfășoară activitatea. Acest termen este necesar pentru achizitionarea si livrarea echipamentului tehnic, instalarea, cablarea si punerea in functiune a echipamentelor, realizarea decorurilor noi in studiourile noi, trasferarea intregului continut audio-video de pe serverele vechi pe cele noi, realizarea probelor tehnice si a probelor de productie si transferarea, in etape, a intregului personal si a statiilor de lucru individuale.

 

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca Intact Media Group, constient de situatia juridica in care sa afla sediile sale, a demarat deja de mai multa vreme acest proiect de relocare. In acest sens au fost realizati urmatorii pasi:

 

1. A fost realizat integral proiectul tehnic al noii infrastructuri, pana la nivelul schemelor tehnice.

 

2. O buna parte a echipamentului nou, necesar relocarii, a fost deja achizitionat, livrat si se afla in custodia noastra. Pentru restul echipamentului a fost deja parcursă etapa intocmirii ofertelor si cea a negocierilor financiare cu furnizorii.

 

3. A fost identificat noul sediu. In acest sens a fost deja semnat un contract de inchiriere pe termen lung.

 

Nu exista nicio indoiala ca relocarea va avea loc. Cheia e timpul. In 9 luni se poate realiza fara intreruperea emisiei.

 

 

 

 

Mihai MOGA, Inginer

 

 

Octavian BASOC, Producator general stiri   

Citește mai multe din Media
» Citește mai multe din Media
TOP articole