Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele România Inteligentă Arestată la 16 ani, chiar la balul liceului, pentru convingerile politice: ”A fost cumplit când m-am văzut în groapa aceea”

Arestată la 16 ani, chiar la balul liceului, pentru convingerile politice: ”A fost cumplit când m-am văzut în groapa aceea”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 11:09 29 Noi 2024 Modificat la 11:11 29 Noi 2024

Fortul 13 Jilava, simbol al abuzurilor din perioada comunistă, va fi consolidat, conservat și valorificat turistic și cultural. Transformarea sa într-un spațiu educațional va ajuta vizitatorii să înțeleagă impactul regimurilor totalitare și importanța drepturilor fundamentale. Momentele de teroare din fort au fost rememorate de doi deținuți politici în cadrul conferinței România Inteligentă, organizată de Antena 3 CNN, la care au participat miniștri, istorici și experți în cultură. 

Deținuții politici din perioada comunistă au rememorat experiențele din timpul încarcerării pentru lupta lor pentru democrație. Niculina Moica, arestată la 16 ani la balul liceului, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare. 

”Prima pușcărie mai serioasă peste care am dat a fost Jilava. Am ajuns în ajunul Crăciunului în anul 1959, m-a impresionat. A fost cumplit pentru mine. Când m-am văzut în groapa aceea, am crezut că acolo vor face ce vor cu mine. Efectiv simțeam că sunt ruptă de lume. Era o atmosferă apăsătoare. Am stat câteva zile în izolatorul secției de femei”, a povestit ea.

La rândul său, Sergiu Rizescu a înființat o organizație anticomunistă pentru care a fost condamnat la închisoare. 

”Îmi amintesc că o dată, de pe strada Negru Vodă, din apropiere, a pătruns în celulă un miros de sarmale. Am închis ochii, am deschis gura și am crezut că mănânc sarmale. De frig ne luam genunchii, îi aduceam spre gură, suflam, și cu mâinile ne frecam încheieturile de la picioare, ca să supraviețuim”, afirmă fostul deținut politic.

Iar acum, la 35 de ani de la căderea regimului comunist, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității se concentrează și pe dezvoltarea proiectelor de educație și formare. 

”Instituțiile publice, cum este CNSAS, trebuie să releve acest mecanism al represiunii și al terorii de stat, al terorii de stat exercitată printr-un partid unic. De aceea, noi ne bucurăm astăzi de democrație, de pluri-partidism, de pluralitate a opiniilor. Trebuie să înțelegem că această libertate a fost cucerită cu sânge, cum s-a spus aici, la revoluție”, a afirma și Constantin Buchet, Presedinte Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securității, în cadrul conferinței.

Conferința a subliniat importanța păstrării memoriei colective și contribuie la formarea unei generații viitoare mai responsabile și conștiente de lecțiile istorice. 

Etichete: Fortul 13 Jilava
Citește mai multe din Conferinţele România Inteligentă
» Citește mai multe din Conferinţele România Inteligentă
TOP articole