Ori zici că e concurs între ele, ori toată lumea s-a pus pe treabă și vrea să demonstreze că se face curățenie peste tot.
Pe parte de procurori, pe lângă ziua și comunicatul DIICOT legat de droguri și rețineri, și DNA a punctat serios pe linie de sănătate: cu cătușe, presa și scandalagii de serviciu la pont, gata să facă gălăgie și public shaming.
Plus, desigur, stenograme scurse strategic. Primul dintre dosare aproape că ne-a și lăsat cu gura căscată.
Nu de alta, dar este cu useriști care s-au turnat între ei.
Directoarea de la administrația spitalelor, Oana Sivache, l-a denunțat pe adjunctul Cristian Plută, fiindcă ar fi coordonat o rețea de achiziții publice trucate. Pe bază de șpăgi, desigur.
Pe 19 iunie ar fi luat 20.000 euro ca să-l numească pe George Mirel Cristescu manager interimar la Spitalul Colentina. Managerul a fost săltat și el.
Alte 300.000 lei le-ar fi primit pentru încheierea unor contracte de achiziții. Spun procurorii că și-ar fi luat parte de șmecher 5% din toate facturile decontate de ASSMB.
Și așa aflăm noi cum i-a înflorit, la propriu, averea lui Plută, după venirea în funcția publică.
De la trei mașini în declarația de avere înainte la trei terenuri, două case, trei mașini și trei depozite bancar, de când cu șefia la Administrația Spitalelor.
Miercuri, la prima oră, DGA a descins cu mascați și la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală. Noaptea, doi dintre cei mai apreciați, celebri și căutați medici în chirurgie toracică din România erau duși în cătușe.
Alături de ei, alți șapte colegi: rezidenți, anesteziști și un medic specialist au fost săltați și ei și duși la audieri.
În plus, 22 de persoane, foști pacienți și aparținători, au fost chemate la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și la sediile DGA din nu mai puțin de 12 județe.
Acuzațiile luare de mită în cazul doctorilor, dare de mită pentru ceilalți. Dosarul pornit la denunțul făcut de șefa Institutului Nasta, Beatrice Mahler, care spune că a primit plângeri de la pacienți. Iar asta se întâmpla anul trecut.
Vom porni de la prezumția de bună credință, respectiv că atât de mult a durat ancheta și că este doar întâmplătoare sincronizarea cu detonarea celuilalt dosar din sănătate și că nu asistăm la o campanie declanșată cu un scop anume, așa cum a acuzat că s-a întâmplat în 201 fosta procuroare DNA, Mihaela Iorga Moraru.
Anchete explozive însă au fost declanșate tot săptămâna asta și de alte instituții.
Cea mai tare: cea de la Consiliul Concurenței, care a descins cu inspecții inopinate la Enel.
Mai precis la Enel România, operatorii de distribuție Banat Muntenia și Dobrogea, plus la Enel Energie și Enel Muntenia.
Trei investigații pentru suspiciuni de abuz de poziție dominantă în piața energiei.
Inspecțiile inopinate au fost aprobate de Curtea de Apel București, iar Consiliul Concurenței a ridicat documente care să lămurească dacă firma din poziția dominantă pe piața energiei a avut acțiuni pentru a o manipula.
De precizat că este un început de anchetă, deci vom vedea dacă va sfârși, ca multe altele ale Consiliului Concurenței, care a mai anunțat cu surle și trâmbițe că investighează piața bancară, înțelegerile din energie și tot așa.
Pe parte de spectacol, ANPC - Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a punctat mult mai viguros, cu descinderi în val la unul dintre cele mai cunoscute și populare lanțuri de restaurante din Capitală și din țară, care mai are și un patron adevărat influencer pe internet, Pescobar.