Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit în România

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit în România

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit în România, mai exact în județul Arad. Producția anuală de curent electric va acoperi necesarul a peste un milion de gospodării.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Proiectul se ridică la 800 de milioane de euro și va fi finalizat în 2024.

Parcul fotovoltaic va fi construit in județul Arad, în zona comunelor Pilu-Grăniceri, în apropierea graniței cu Ungaria și va avea o capacitate de producție de 1.044 de MW. Proiectul se întinde pe mai bine de 1.000 de ha, în mare parte terenuri agricole private.

Partea de documentații este aproape gata, iar lucrările fizice vor începe în 2023, urmând ca parcul să fie finalizat în decembrie 2024. Atunci ar trebui să fie livrată în reţea prima cantitate de energie verde produsă.

Proiectul va avea şi unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului.

Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă. De altfel, construirea parcului va fi o provocare logistică, iar pe calea ferată vor ajunge 23.000 de containere cu panouri fotovoltaice.

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa în 2023, la Arad

Aceasta este cea mai mare investiție privată din județul Arad, iar investitorii nu beneficiază de facilități fiscale din partea statului. Parcul va fi construit în așa fel încât terenurile agricole să poată fi folosite în continuare pentru pășunat și apicultură.

Dezvoltatorul parcului fotovoltaic a anunțat că mai are în plan să construiască alte două parcuri în județul Arad, în zona localităților Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW.

Acestea ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de aproximativ 600 milioane de euro.

Subiecte în articol: parc parc fotovoltaic Europa Arad
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben