Departamentul american al Justiţiei şi Comisia pentru Siguranţă Comercială din SUA verifică dacă firma Apple a încălcat reglementările privind proceduri de siguranţă prin încetinerea funcţiilor modelelor mai vechi de iPhone, afirmă surse citate de agenţia Bloomberg şi de site-ul Axios.com.
Instituţiile guvernamentale americane au cerut informaţii din partea companiei Apple, au declarat, sub protecţia anonimatului, oficiali din cadrul anchetei.
Investigaţia este în faza preliminară, astfel că este dificil de anticipat dacă vor fi adoptate măsuri de sancţionare.
Comisia pentru Siguranţă Comercială (SEC) a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă. Compania Apple nu a avut nicio reacţie faţă de aceste dezvăluiri.
În decembrie 2017, compania Apple a admis că a încetinit performanţele de funcţionare ale unor modele mai vechi de iPhone, în scopul prelungirii duratei sarcinilor acumulatorilor. În primele luni ale anului 2017, Apple a efectuat o actualizare de softuri care a afectat modele mai vechi de iPhone, fără a specifica faptul că acţiunea a încetinit funcţiile smartphone-urilor. În decembrie 2017, Apple a prezentat scuze pentru că nu comunicase clar aceste informaţii, promiţând o nouă actualizare pentru atenuarea problemelor.
În comunicatul din decembrie 2017, compania Apple a admis că a încetinit funcţiile modelelor mai vechi de iPhone, explicând că acumulatorii unora dintre aceste dispozitive pot provoca oprirea bruscă, potrivit CNN. Specialişti în domeniul IT şi clienţi nemulţumiţi au semnalat că actualizarea sistemelor de operare la modele mai vechi de iPhone a încetinit considerabil performanţele acestora, unii sugerând că Apple ar putea utiliza această tactică pentru a încuraja achiziţionarea de smartphone-uri noi.
Apple a explicat că performanţele bateriilor litiu-ion se degradează în timp, astfel că uneori telefoanele se închid brusc pentru a fi protejate componentele. Compania a insistat că actualizările la modelele iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE şi iPhone 7 au rolul încetinirii unor funcţii pentru a limita solicitările de tensiune electrică, împiedicându-se astfel închiderea bruscă a dispozitivelor şi protejarea acumulatorilor. Însă aceste actualizări de sisteme pot avea ca efect şi încetinirea anumitor funcţii ale smartphone-urilor.
Doron Myersdorf, directorul general al companiei StoreDot, a explicat că aceste actualizări le permit telefoanelor să reordoneze funcţiile astfel încât aceastea să nu se desfăşoare în paralel. "În mod inevitabil, rezultatul inerent va fi o încetinire a mediei timpului de reacţie a sistemului", a explicat specialistul.