Antena 3 CNN Life Știinţă „Apocalipsa bananelor” ar putea fi evitată mulțumită unei descoperiri genetice. O boală a plantelor amenință producția globală

„Apocalipsa bananelor” ar putea fi evitată mulțumită unei descoperiri genetice. O boală a plantelor amenință producția globală

de Mia Lungu    |   

Conform unui nou studiu, cercetătorii au făcut o descoperire în cursa pentru salvarea bananelor de o boală devastatoare care ar putea distruge fructele din toată lumea, potrivit Live Science.

Bananele pe care le consumăm, numite banane Cavendish, sunt amenințate de o boală care ucide plantele, numită Fusarium wilt. Această boală a anihilat deja alte soiuri de banane și a devastat producția de banane în anii 1950.

Cu toate acestea, în noul studiu, cercetătorii au descoperit că tulpina bolii care amenință bananele în prezent nu a evoluat din tulpina care a provocat atât de multe daune în secolul XX și că ar putea exista o modalitate de a controla răspândirea acesteia.

Descoperirile echipei, publicate vineri, 16 august, în revista Nature Microbiology, ar putea ajuta la evitarea unei iminente „apocalipse a bananelor”, potrivit unei declarații a Universității Massachusetts Amherst.

„Tipul de banană pe care îl mâncăm astăzi nu este același cu cel pe care îl mâncau bunicii dumneavoastră”, a afirmat în declarație autorul principal al studiului, Li-Jun Ma, profesor de biochimie și biologie moleculară la Universitatea Massachusetts Amherst.

„Cele vechi, bananele Gros Michel, au dispărut din punct de vedere funcțional, victime ale primei epidemii de Fusarium din anii 1950”.

Cea mai comună banană găsită în magazinele din toată lumea, amenințată de fuzarioză

Există multe specii de banane sălbatice, iar noi cultivăm numeroase soiuri. În prezent, cea mai comună banană găsită în magazine este banana Cavendish din specia Musa acuminata. Aproape toate exporturile mondiale de banane provin din acest soi, potrivit Grădinii Botanice Regale Kew din Regatul Unit.

Bananele Cavendish au fost crescute pentru a rezista la tulpina de fuzarioză care a distrus bananele Gros Michel. Cu toate acestea, în anii 1990, a apărut un al doilea focar de fuzarioză care a afectat soiul Cavendish, iar de atunci soiul Cavendish este amenințat. Conform declarației, la fel ca în cazul bananelor, fuzarioza are mai multe varietăți și fiecare afectează o plantă gazdă diferită.

Atunci când cercetătorii au comparat 36 de tulpini de Fusarium din întreaga lume, au descoperit că cea care provoacă focarul actual utilizează gene care produc oxid nitric fungic pentru a ataca gazdele, potrivit studiului.

Echipa nu știe cum aceste gene determină boala să infecteze bananele Cavendish. Cu toate acestea, ei au constatat că virulența bolii - capacitatea sa de a afecta o gazdă - a fost redusă atunci când genele au fost eliminate, astfel încât reducerea oxidului nitric ar putea fi esențială pentru controlul bolii.

„Data viitoare când cumpărați banane, încercați câteva soiuri diferite”

Deși noul studiu ar putea ajuta la salvarea bananelor noastre preferate, Ma a observat că monocultura - cultivarea aceleiași culturi în fiecare an - este problema de bază cu care se confruntă bananele, iar acestea vor fi vulnerabile la boli atât timp cât vom continua să ne bazăm pe un singur soi.

„Atunci când nu există diversitate într-o cultură comercială uriașă, aceasta devine o țintă ușoară pentru agenții patogeni”, a spus Ma. „Data viitoare când cumpărați banane, încercați câteva soiuri diferite care ar putea fi disponibile în magazinul dvs. local de produse alimentare de specialitate.”

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile