Aplicaţia Coronavirus COVID-19 România se dorește a fi un instrument ideal de prevenire, predicţie, control şi monitorizare a transmiterii asimptomatice şi simptomatice în comunitate. Cum va funcţiona această aplicaţie şi când ar putea fi gata de utilizare a povestit chiar omul care a iniţiat acest proiect, Colonel Medic Dr. Silviu Stanciu, invitat la rubrica Eroul Zilei la Antena3
În cadrul primei faze a proiectului, s-a proiectat și testat aplicația mobilă de depistare și avertizare a contacților persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV2. S-a realizat un prototip de aplicație care, din momentul instalării pe un smartphone cu sistem de operare Android, este capabila sa identifice contacții direcți, conform definiției de caz.
Coordonatorul proiectului a menționat că Ministerul Sănătății va gestiona baza de date a bolanvilor confirmați cu COVID-19, prin unitățile DPS, întrucât doar aceștia colectează rezultatele testelor din toată țara și dețin informațiile oficiale despre pacienților infectați.
Aplicația în forma finală este programată să fie gata la jumătatea anului 2021. Aceasta se va realiza în 3 etape.
Colonel Medic Dr. Silviu Stanciu: În ultima etapă vom avea o aplicație completă care ne va permite să gestionăm inclusiv resursele spitalicești
"A treia etapă este dedicată unei aplicații care să ajute în managementul resurselor spitalicești: paturi de ATI, resurse umane, materiale de protecție existente", a mai spus acesta în intervenția video de la Antena3
Colonel Medic Dr. Silviu Stanciu, și-a propus ca, prin intermediul acestui instrument de cercetare-dezvoltare și inovare, să se realizeze noi aplicații informatice care să susțină noi metode de prevenire, predicție, control și monitorizare a transmiterii asimptomatice și simptomatice în cadrul comunităților.
Astfel, aplicația Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuției tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile. În plus, proiectul va cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației dar și detaliile relevante ale fiecărui caz în parte.
Principalii beneficiari ai aplicației sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, experți care vor beneficia de avantajele identificării rapide ale contacților celor infectați cu COVID-19 și, astfel, se vor putea efectua, mult mai facil, anchetele epidemiologice.