Mediul de afaceri din România a reacționat dur după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică. Antreprenorul român Dragoș Anastasiu, președinte Rethink România, a vorbit marți, la Antena 3 CNN, despre surpriza majoră de pe scena politică de după scrutin. De altfel, Asociaţia Oamenilor de Afaceri a transmis și un apel pentru o regrupare rapidă şi de o reorganizare, pentru a menţine direcţia europeană şi euroatlantică a ţării.
„Pentru noi toți cred că a fost un șoc ce s-a întâmplat acum 2 zile și am speranța că ne va mobiliza, că ne va trezi, că înțelegem că nu putem să avem prosperitate dacă n-avem securitate și dacă nu suntem împreună. Asta am înțeles în business, că nu putem să fim singuri.”, spune Dragoș Anastasiu.
„Avem succes doar dacă suntem împreună și familiile noastre sunt comunitatea europeană și NATO. Trebuie să rămânem cu aceste familii, trebuie să mergem mai departe. Cred că trebuie să învățăm să mai lăsăm puțin din gâlceava asta, să nu ne tot atacăm între noi stânga, dreapta, mediul de afaceri, cu mediu public și să înțelegem că dacă nu ne punem umăr la umăr, riscăm să derapăm. Ori asta nu ne permitem pentru că suntem într-o situație complicată și geopolitic și economic și chiar dacă n-am fi, tot nu ne-am permite, dar cu atât mai puțin ne permitem acuma să avem astfel de derapaj.
Așa că mesajul nostru este foarte clar către toți românii și asta înseamnă inclusiv clasa politică. Să ne trezim puțin la realitate și să vedem ce contează cu adevărat. Și pentru asta, să mergem împreună mai departe, nu pentru chestii minore pe care câteodată ne certăm.”, a mai spus antreprenorul, la Antena 3 CNN.
Apelul lansat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri, după ce Călin Georgescu a intrat în turul doi
”România traversează un moment de profundă derută politică, socială şi economică. Alegerile prezidenţiale recente au scos la iveală vulnerabilităţile noastre structurale şi disfuncţiile cronice ale partidelor mainstream, dar şi ale mecanismelor democratice. Este evident că acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de o regrupare rapidă şi de o reorganizare pentru a menţine direcţia europeană şi euroatlantică a ţării”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România.
Potrivit sursei citate, ultimele zile au arătat cât de vulnerabil poate fi sistemul politic în faţa populismului şi a influenţelor externe.
”Un exemplu alarmant este ascensiunea unor mesaje simpliste care reduc probleme complexe la soluţii facile, alimentând frustrările şi temerile oamenilor. Expresii precum „iubirea salvează România”, „România mai poate fi salvată doar de Dumnezeu şi Eminescu” sau alte mesaje mistice sunt dăunătoare într-un moment în care ţara are nevoie de decizii bazate pe muncă, competenţă şi strategii clare”, adaugă reprezentanţii Asociaţiei.
Aceştia prezintă mai multe acţiuni necesare pentru a menţine direcţia europeană şi euroatlantică:
1. Implementarea reformelor PNRR – Orice amânare suplimentară riscă să compromită accesul la fonduri esenţiale pentru dezvoltarea infrastructurii şi modernizarea economiei.
2. Responsabilitate fiscală – Este imperativ să stopăm politicile populiste care duc la acumularea de datorii şi să revenim la un buget sustenabil.
3. Consolidarea democraţiei – Măsuri clare pentru a contracara dezinformarea şi manipularea prin reţelele de social media, fenomene exploatate în această campanie electorală.
„Este timpul să ne regrupăm şi să lucrăm împreună, fără a căuta soluţii facile sau mistice”
Conform AOAR, antreprenorii stimulează creşterea economică, generează locuri de muncă şi contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale, iar inovaţia şi investiţiile aduse de aceştia sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei.
”România nu îşi poate permite să rămână captivă într-un cerc vicios al crizelor şi indeciziilor. În acest context de haos, salutăm numirea lui Ilie Bolojan la conducerea PNL. Alegerea sa reprezintă o mişcare strategică vitală pentru revitalizarea partidului. Schimbări similare sunt necesare la nivelul PSD.
Este timpul să ne regrupăm şi să lucrăm împreună, fără a căuta soluţii facile sau mistice. Votantul modern nu mai este doar un beneficiar pasiv al măsurilor populiste. El face parte dintr-o clasă emergentă, independentă, cu pretenţii şi idei proprii. Este datoria noastră, ca societate, să canalizăm această energie către un dialog constructiv şi să oferim răspunsuri reale la nevoile oamenilor. Viitorul nostru european şi euroatlantic depinde de acţiuni concrete, asumate şi responsabile”, scrie în comunicatul AOAR.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) s-a înfiinţat în urmă cu 30 de ani ca o organizaţie independentă şi apolitică. Istoria asociaţiei e legată de stabilirea unor coordonate echilibrate şi corecte pentru susţinerea capitalului românesc şi a oamenilor de afaceri locali, pornind de la convingerea că oamenii de afaceri aduc bunăstare României. De-a lungul activităţii sale, AOAR, direct şi prin membri săi, a fost un partener de dialog constructiv şi constant cu scopul de a contribui la construcţia strategiilor de dezvoltare a României şi la implementarea eficientă a acestora.