Cei mai mulţi dintre concetăţenii noştri care îşi doresc să treacă graniţa în propria ţară, văd în România sigura şansă de a supravieţui acestei crize. În condiţiile în care economia Italiei a îngheţat, foarte mulţi români, cei care lucrau în turism, restaurante, care aveau grijă de bătrâni, s-au văzut lipsiţi de orice sursă de venit.
Nu îşi pot plăti chiriile, nu îşi pot cumpăra alimente şi nu sunt din păcate, prima grijă a unor autorităţi italiene supuse celei mai mari presiuni de după Al Doilea Război Mondial.
''În aceste condiții, ostilitatea celor care susțin vehement, în presă, pe Facebook sau oriunde mai găsesc pe cineva care să îi asculte, că românii din Italia trebuie “să rămână la ei, acolo” dovedesc, pe de o parte, o lipsă de înțelegere elementară a fenomenului (mulți dintre cei care se întorc nu mai au din ce sa trăiască dincolo!) și, pe de altă parte, demonstrează intensitatea fricii care se instaureaza printre noi, generând reacții lipsite de solidaritate'', a scris profesorul Dan Voiculescu.
Desigur, toţi cei care intră în ţară, trebuie să respecte regulile de carantină impuse de specialişti, însă e bine de luat în calcul, faptul că reacţiile de panică şi revoltele de graniţă cum s-au întâmplat deja, pot fi prevenite dacă autorităţile române acţionează cu echilibru şi responsabilitate.
''Trebuie înțeles că oameni care au stat în mașini 20-30 de ore și care și-au pierdut brusc un întreg mod de viață, ajung la graniță epuizați fizic și psihic. Au nevoie să se comunice cu ei civilizat, să li se explice calm întregul context, să fie ajutați să înțeleagă că măsurile de carantină sunt inclusiv în beneficiul lor'', a scris Dan Voiculescu pe blogul său.
Apel la umanitate, lansat de Dan Voiculescu