Antena 3 CNN Actualitate Apel gestionat de 112 România, pentru recuperarea unui ucrainean rătăcit, premiat la Gala Europeană

Apel gestionat de 112 România, pentru recuperarea unui ucrainean rătăcit, premiat la Gala Europeană

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 21:24 19 Apr 2023 Modificat la 21:24 19 Apr 2023

Specialiștii din țările europene care au premiat modul în care a fost gestionat în România un apel la 112 au apreciat modul de implementare a funcționalităților tehnice de localizare avansată care au permis recepționarea informațiilor de tip AML pentru un apel efectuat de pe o cartelă SIM nonUE și în lipsa internetului, precum și faptul că întreaga conversație s-a realizat în limba ucraineană.

Practic, a fost introdus în conferință un operator 112 distant, iar echipajele de intervenție au putut ajunge rapid la persoana aflată în pericol.

La Gala Europeană 112, organizată de către Asociația Europeană a Numărului de Urgență (EENA), miercuri, la Ljubljana în Slovenia.

[GAL layout="2"]

Serviciul de urgență 112 din România a primit unul dintre cele mai importante premii europene din domeniul urgențelor, în urma gestionării impecabile a unui apel la numărul unic de urgență.

„Funcționalitățile tehnice moderne, adaptările operaționale la contextul crizei refugiaților din Ucraina și profesionalismul personalului de la Serviciul de urgență 112 au plasat România în topul celor mai bune servicii de urgență din Europa.

Ceremonia organizată de EENA s-a bucurat de prezența a sute de specialiști din toate statele europene, dar și de pe alte continente, printre care persoane fizice, organizații implicate în mod special în îmbunătățirea și promovarea Numărului European de Urgență 112, autorități publice responsabile de domeniul urgențelor, organizații internaționale și dezvoltatori de soluții de comunicații de urgență”, informează STS, citat de Mediafax.

Distincția „AML & Rescue Award” reprezintă al șaselea premiu european obținut de STS în cei 19 ani de când numărul unic de urgență 112 a fost implementat în România.

Apelul pentru care a fost primit premiul a avut loc în luna octombrie a anului trecut, când un refugiat ucrainean a intrat în România și s-a rătăcit în zona muntoasă din județul Suceava în întuneric, ploaie și vizibilitate redusă. Panicat de animalele sălbatice din pădure, bărbatul a sunat la 112 unde a transmis că nu poate da indicii despre locul unde se află.

Pentru că apelantul nu cunoștea nicio limbă străină, convorbirea a fost preluată de un operator STS distant, care a realizat interviul primar în limba ucraineană și a intermediat întreaga comunicare dintre persoana rătăcită și echipajele de salvatori.

Refugiatul a sunat la 112 de pe un smartphone cu cartelă SIM nonUE și care nu avea acces la internet. Totuși, apelul a fost însoțit de localizarea AML, iar coordonatele au fost transmise în format DataSMS.

Funcționarea în România a localizării AML, în Roaming și în lipsa internetului, a fost posibilă datorită configurărilor tehnice realizate de către STS, cu ajutorul operatorilor de telefonie mobilă și Google, în primăvara anului 2020. În lipsa datelor mobile, în sistemul informatic al 112 se primesc pachetele de date care conțin coordonatele geografice prin SMS.

Implementările tehnice ale Sistemului 112 și procedurile operaționale de preluare a apelurilor în limbi străine au condus, în acest caz, la salvarea unei persoane.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole