Antena 3 CNN Life Travel Ape termale și distracție la Băile Herculane

Ape termale și distracție la Băile Herculane

Diana Scarlat
3 minute de citit Publicat la 16:52 30 Apr 2024 Modificat la 16:52 30 Apr 2024

Stațiunea balneară Băile Herculane datează din vremea Imperiului Roman și cele mai frumoase construcții au fost ridicate peste vechile băi romane de Imperiul Austro-Ungar, acolo unde se află și celebra statuie a lui Hercules. Dar în perioada comunistă s-a construit noua zonă a stațiunii, cu hoteluri moderne, renovate după 1990, iar astăzi, chiar dacă centrul vechi a fost sabotat ani la rând, Herculane a reînviat din propria-i cenușă, fiind locul ideal pentru tratamente, dar și pentru distracție și relaxare. Nu mai este o stațiune a bătrânilor, ci una pentru toate vârstele.

În această perioadă, de 1 Mai și de Paști, în zona centrală a stațiunii și la unele hoteluri se organizează evenimente speciale. În ultimii ani, Băile Herculane s-au promovat mai ales prin aceste evenimente, prin spectacole în aer liber, concerte și foarte multe activități dedicate copiilor. În zona veche a stațiunii, cele mai bune hoteluri sunt Ferdinand și Roman, ambele având băi romane în interior. Iar în zona nouă a stațiunii, cele mai căutate hoteluri sunt Diana și Afrodita, ambele renovate, având baze de tratament, dar și o zonă de wellness și SPA, la Afrodita fiind și o piscină cu apă fără efecte terapeutice, pentru cei care vor să se scalde mai mult timp, deoarece apa terapeutică nu este recomandată mai mult de 15-20 de minute pe zi și doar după consultarea unui medic.

Izvoarele termale folosite de aceste hoteluri sunt diferite. În stațiune erau 6 izvoare din care se foloseau doar 3, până în 2018, când s-a descoperit un nou izvor captat pentru hotelurile Afrodita și Diana. Aceest nou izvor este de apă termală sulfuroasă salină, cu proprietăți unice în lume. Proprietățile curative ale acestor ape sunt diferite de ale celorlalte izvoare. S-a forat la adâncimea de 450 de metri și astfel s-a descoperit această nouă sursă de apă geotermală. Apa are și cea mai mare concentrație de sulf din toată stațiunea.

Miturile radioactivității au fost explicate greșit

Una dintre sursele de distrugere a potențialului pe care îl oferă României apele geotermale este, de mai mulți ani, zvonistica legată de radioactivitatea nocivă a apelor geotermale. Specialiștii arată, însă, că nu se înțelege ce beneficii aduc aceste ape și care este deosebirea între tratament și agrement. Este adevărat că toate apele geotermale au o anumită radioactivitate dată de stronțiu și radiu - motiv pentru care procesul de îmbăiere trebuie să fie supus unei anumite doze care nu trebuie să depășească 15-20 de minute. Dar radiul și stronțiul sunt în concentrație mică și efectul lor poate fi comparabil, eventual, cu cel de la o chimioterapie, nefiind nocive, ci curative.

„De aceea sunt indicații și contraindicații. Apele acestea ajută la refacerea ligamentelor și în multe alte afecțiuni. În sursa pe care am descoperit-o este o concenrație foarte mare de sare, de 7 grame la litru, aproape dublu față de celelalte ape geotermale din România. Apele pe care le-am descoperit conțin și brom și iod, ceea ce dovedește faptul că sunt ape de zăcământ, de adâncime, iar temperatura permite să nu fie încălzită sau răcită apa care vine direct de la sursă, la temperatura de aproape 37 de grade Celsius”, a explicat, pentru Jurnalul, Florian Malancu, inginer geolog, cel care a descoperit noul izvor.

Hotelul Afrodita, de 4 stele, oferă turiștilor și cele mai multe evenimente. Bacolux Afrodita Resort & Spa a pregătit pentru Paști ateliere pentru copii, face-painting și baloane modelabile, un atelier de creație cu tematică de Paști, foarte multe activități, jocuri, concursuri și o petrecere cu tematică de Paști pentru copii. Pentru toate categoriile de vârstă este organizat un concert de muzică folclorică și unul de „coveruri” - cu melodiile cele mai îndrăgite din această perioadă. Hotelul pregătește și pama tradițională de paști, cu ouă roșii și cozonac.

La hotelul Ferdinand – în fața căruia se află statuia lui Hercules - încă se mai folosește vechiul bazin construit de romani. De fapt, în aceeași încăpere în care se afla vechea baie romană s-a refăcut piscina, rămânând tavanul original care a fost încadrat în construcția austro-ungară. Hotelul este renovat și are prețuri foarte avantajoase. Pentru tratamente este captată apă sulfuroasă mezotermală, la temperatura de 60 de grade Celsius, tot unică în lume. Specialiștii care au studiat efectele tratamentelor de la Herculane pot demonstra că vindecările sunt miraculoase aici.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole