Antena 3 CNN Economic APCE critică decizia de a dizolva Ministerul Energiei: „Ne jucăm cu focul. România riscă blackout-uri"

APCE critică decizia de a dizolva Ministerul Energiei: „Ne jucăm cu focul. România riscă blackout-uri"

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 17:10 13 Dec 2024 Modificat la 17:10 13 Dec 2024

Decizia noii coaliţii de conjunctură de a dizolva Ministerul Energiei reprezintă un risc major, în condiţiile în care România este extrem de fragilă din punct de vedere energetic şi, anul acesta, a întâmpinat numeroase dificultăţi în asigurarea energiei necesare consumului intern, atrage atenţia Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE), potrivit Agerpres. 

„România are un obicei mai vechi de a lua decizii ce par să-i submineze propriile interese naţionale. Din păcate, de această dată, situaţia este mult mai gravă şi ne jucăm cu focul.

Prima decizie controversată a noii coaliţii de conjunctură este comasarea Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, o structură deja supradimensionată şi dificil de gestionat.

 Într-o ţară extrem de fragilă din punct de vedere energetic, această decizie ridică îngrijorări majore. În 2024, România a întâmpinat numeroase dificultăţi în asigurarea energiei necesare consumului intern.

Vara aceasta, în condiţii de caniculă extremă, doar contribuţia prosumatorilor a evitat apariţia situaţiilor de blackout şi întreruperi de energie cauzate de consumul ridicat al aparatelor de aer condiţionat şi al sistemelor de refrigerare", afirmă APCE, într-un comunicat.

Organizaţia subliniază că România are nevoie de reforme sistemice în domeniul energetic, iar investiţiile în stocare, dezvoltarea şi retehnologizarea reţelelor energetice - aflate într-o stare critică - sunt esenţiale pentru securitatea energetică naţională şi necesită o atenţie deosebită a decidenţilor.

„De aici, importanţa vitală a Ministerului Energiei ca entitate separată. Un minister-cheie, cum este Ministerul Energiei, se doreşte comasat şi pulverizat într-un alt minister, deja comasat. n minister vital, precum cel al Energiei, este pe cale să fie dizolvat şi integrat într-o structură guvernamentală deja suprasolicitată.

Dacă alte ministere - cum ar fi cel al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse sau Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - pot fi subiecte de reorganizare, decizia de a dizolva Ministerul Energiei reprezintă un risc major", se arată în comunicat.

APCE: ANRE este „o instituţie greoaie, rigidă şi puternic politizată"

Potrivit sursei citate, acest lucru va avea consecinţe grave pentru sectorul energetic. În acest sens, prosumatorii atrag atenţia asupra faptului că dizolvarea Ministerului Energiei va consolida rolul de arbitru major în domeniul energetic al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), „o instituţie greoaie, rigidă şi puternic politizată".

„ANRE, aşa cum reiese din istoria recentă, este o instituţie greoaie, rigidă şi puternic politizată. ANRE de multe ori nu doreşte sau nu este pregătită să gestioneze complexitatea şi urgenţele din zona energetică.

Această situaţie va avea consecinţe catastrofale pentru securitatea energetică naţională. Dacă această decizie va fi implementată, noua coaliţie de guvernare riscă să faciliteze indirect atingerea obiectivelor Rusiei în destabilizarea sectorului energetic din România.

Facem apel la responsabilitatea decidenţilor politici să reevalueze această măsură şi să prioritizeze stabilitatea şi siguranţa energetică a României", se mai spune în comunicatul APCE.

Surse: Cum va arată viitorul Guvern și cum se împart ministerele

În aceste zile, liderii PSD, PNL, USR și UDMR discută despre formarea unui nou guvern în jurul unei majorități pro-europene. Potrivit unor surse politice, viitorul Executiv va avea mai puține ministere, urmând să fie comasate cel puțin două, iar una dintre deciziile deja asumate de partide este de a reduce și numărul secretarilor de stat. 

Au fost, însă, schițate câteva linii generale pentru viitorul executiv. Astfel, Guvernul va avea mai puține ministere, fiind desființate ministerul Familiei, care trece la Muncă, ministerul energiei, care merge la Economie, iar Cercetarea și Inovarea ar putea trece la Educașie. De asemenea, nu va fi o rotativă la vârful executivului și va fi redus numărul secretarilor de stat. Este posibil ca actualul guvern să fie făcut până de Crăciun.

Guvernul ar putea avea 16 ministere și trei vicepremieri, fiecare cu portofoliu. PSD ar urma să aibă 7 ministere, PNL - 4, USR - 3 și UDMR - 2.

Ministere în viitorul guvern:

  1. Ministerul de Interne;
  2. Ministerul Finanțelor;
  3. Ministerul Dezvoltării;
  4. Ministerul Transporturilor;
  5. Ministerul Muncii;
  6. Ministerul Justiției;
  7. Ministerul Apărării;
  8. Ministerul Educației;
  9. Ministerul Afacerilor Externe;
  10. Ministerul Sănătății;
  11. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  12. Ministerul Economiei;
  13. Ministerul Culturii;
  14. Ministerul Digitalizării;
  15. Ministerul Mediului;
  16. Ministerul Agriculturii;

Cele mai râvnite ministere vor fi cele avizatoare, Justiție, Finanțe și ministerele cu bugete importante: Transporturi, Dezvoltare sau Economie.

Noul Guvern va avea o misiune dificilă, ținând cont de provocările economice din anul 2025 și de nevoia de a realiza reformele asumate și de a crește gradul de absorbție a fondurilor UE.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole