Antena 3 CNN Conținut plătit Cumpara un aparat performant din categoria dermatoscope de la HMD Medical !

Cumpara un aparat performant din categoria dermatoscope de la HMD Medical !

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 11:06 27 Apr 2021 Modificat la 11:06 27 Apr 2021

Din păcate, soarele puternic de pe timpul verii nu este întotdeauna benefic pentru sănătate, iar una dintre cele mai grave afecțiuni cutanate cu care ne putem confrunta este cancerul de piele. Din fericire, susțin specialiștii, depistat la timp, cancerul de piele are o rată mare de vindecare, care ajunge la 100%.

Prevenția, mama sănătății

Nu degeaba se spune că a preveni este mult mai ușor decât a trata. Acest lucru este valabil în absolut toate afecțiunile, și cu atât mai mult când vine vorba despre cancerul de piele. Prin urmare, fii foarte atent/ă la leziuni ale pielii care par că nu se vindecă, sau ai alunițe care au început să crească în volum și să își schimbe culoarea. Pot fi semne incipiente ale cancerului de piele, așa că prezintă-te de urgență la medic, pentru că descoperită din timp, această afecțiune – una mult mai frecventă decât ai fi tentat/ă să crezi, are toate șansele să fie vindecată.

Autoexaminarea este importantă

Pentru a afla din timp dacă a intervenit sau nu o schimbare, autoexaminarea este cea mai importantă. De asemenea, ar trebui să îi învățăm și pe cei mici să fie mai atenți la toate aceste aspect. De fapt, susțin specialiștii, autoexaminarea ar trebui să devină o rutină, una care are loc măcar o dată pe lună.

La ce trebuie să fii atent/ă

Specialiștii ne informează că avem trei tipuri majore de cancer de piele, iar dacă observi ceva schimbat, chiar dacă nu este însoțită de durere, ar fi bine să te prezinți la un medic dermatolog pentru a vedea despre ce este vorba. Între timp, fii atent/ă la orice excrescență a pielii care și-a mărit dimensiunile, iar aspectul ei este unul perlat, translucid, sau s-a închis la culoare. Dacă ai alunițe, pete pigmentare sau semne din naștere care își modifică dimensiunea sau culoarea, din nou este indicat să ajungi la un consult de specialitate. Nu neglija orice astfel de semn care doare, sângerează, sau îți dă acea senzație de prurit.

Dermatoscopia, o metodă de depistare precoce a cancerului de piele

Una dintre cele mai eficiente, și mai ales precoce metode de depistare a cancerului de piele este dermatoscopia, o investigație pe care o faci la un medic specialist. Nu-ți face griji, nu este nimic complicat, este vorba despre o metodă de examinare a pielii, una neinvazivă. Se face cu ajutorul unui dermatoscope, prin care se analizează straturile profunde ale pielii, precum și analizate leziunile sau alunițele care ți s-au părut suspecte. Este nevoie de un dermatoscop pentru a se observa toate modificările cutanate, inclusiv cele invizibile cu ochiul liber.

Vizita la medicul dermatolog poate salva vieți

Din păcate, de cele mai multe ori, majoritatea dintre noi nu apelăm prea des la medicul dermatolog, pentru că aplicăm principiul ”nu mă doare, nu e nicio problemă”. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că o vizită la un astfel de medic se recomandă în special dacă ai numeroase alunițe pe corp, dacă acestea și-au modificat culoarea, aspectul sau dimensiunea, dacă ai observat apariția unora noi. De asemenea, dacă unele dintre rudele tale au suferit de cancer de piele, dacă ai primit până acum un diagnostic de melanom, dacă ai pielea foarte deschisă la culoare, mergi precvent la solar sau ai suferit arsuri solare, prezintă-te la medicul specialist care, cu ajutorul acelui dermatoscop despre care îți aminteam mai sus, va putea să depisteze orice problemă din timp.

Cum mă pregătesc pentru o dermatoscopie

Instrumentul cu care se face examinarea de specialitate se numește dermatoscop, un aparat care nu doar că îi oferă medicului o imagine mai mare a leziunii, dar care permite și o vizualizare ”sub piele” a acesteia. Nu este nevoie să te pregătești în mod special pentru o astfel de consultație, doar să nu aplici crème sau unguente pe zona de examinat cu 24 de ore înainte de consultație.

Cancerul de piele se poate vindeca

Spuneam ceva mai sus că această afecțiune este una care are toate șansele să fie depistată la timp și, prin urmare vindecată. Atenție însă, există șansa ca boala să revină într-un interval de cinci ani.

Pentru a trata cancerul de piele se ține cont și de mărimea și localizarea acestuia, de vârsta persoanei, de starea de sănătate, de tipul bolii.

În mod evident, intervenția chirurgicală este metoda cea mai frecventă pentru a îndepărta leziunea cu probleme, cel mai probabil și cu o parte din țestutul sănătos din jurul acesteia. Este o metodă foarte eficientă, cu o rată de succes care trece de 90%.

Tehnica Mohs

Există, totodată, și o altă metodă de tratament, cu un procent de reușită care se apropie foarte mult de 100%. Este vorba despre tehnica Mohs, cu ajutorul căreia medicii pot îndepărta doar țesutul afectat de cancer, și prin care se păstrează mult țesut sănătos înconjurător. Acest lucru are un impact estetic deosebit, în special când cancerul de piele este localizat în zone foarte vizibile, cum ar fi fața.

Prin urmare, deși de regulă diagnosticul de cancer este unul care îți poate da viața peste cap, cu riscul de a ne repeta, prevenția este cea care face diferența. Prezintă-te la medicul dermatolog oricând observi o mică schimbare, și nu neglija orice modificare. Depistat din timp, acest tip de cancer are cea mai mare rată de vindecare, și ar fi chiar păcat să nu profiți de această șansă.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole