Antena 3 CNN Actualitate Apă gratuită în restaurante doar pe hârtie. Unii patroni se prefac că nu știu de regulă și îi pun pe clienți să plătească

Apă gratuită în restaurante doar pe hârtie. Unii patroni se prefac că nu știu de regulă și îi pun pe clienți să plătească

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 18:34 05 Aug 2024 Modificat la 18:35 05 Aug 2024

Deşi legea prevede deja de patru luni obligaţia ca restaurantele, cafenelele și cantinele să ofere clienților apă gratuită, mulţi români nu ştiu. Însă o altă problemă este că și reprezentanţii localurilor se prefac că nu cunosc regula. În loc să le ofere clienţilor gratuit apă neîmbuteliată, le vând în continuare sticle de apă plată sau minerală, la preţuri considerabile. Multe restaurante şi cafenele profită că nu pot fi încă sancţionate, pentru că legea nu are nici până acum norme de aplicare.

Din dorinţa de a reduce utilizarea plasticului şi de a proteja mediul, Comisia Europeană a cerut reducerea consumul de apă îmbuteliată.

România s-a conformat, iar în aprilie anul acesta a stabilit prin lege că restaurantele, cantinele şi serviciile de catering au obligaţia să furnizeze gratuit clienţilor apă potabilă neîmbuteliată, din reţeaua de distribuţie.

Un restaurant din centrul Braşovului este printre puţinele care oferă clienţilor apă de la robinet. Şi nu orice apă, ci una filtrată prin sisteme de alcalinizare și ionizare.

Manager restaurant: „Trebuie să ne conformăm, să respectăm regulile care sunt la nivel european, dar să ştii că procentul nu este foarte mare. Nu o să vezi prea mulţi oameni care să ceară apă neîmbuteliată. Noi, români, suntem un popor obişnuit să cumpere apă la sticlă. Preponderent străinii, care au mentalitatea cu apă la carafă, acolo ai să mai vezi aşa ceva.”

O demonstrează şi statisticile. România este pe locul 10 în Uniunea Europeană, cu un consum de apă îmbuteliată de 106 litri per cap de locuitor. În schimb, în Danemarca, Suedia şi Finlanda se consumă de cinci ori mai puţină apă îmbuteliată.

În unele zone din România, apa de la robinet poate fi periculoasă pentru sănătate

Experţii atrag atenţia că, în unele zone din România, apa de la robinet poate fi periculoasă pentru sănătate. Există însă soluţii pentru această problemă.

Reporter: „Ați cerut vreodată?”

Client: „Nu.”

Reporter: „Nu știați că este gratuită?”

Client: „Nu. Nu peste tot. Nu am întâlnit să ofere toate restaurantele.”

Astfel, apa îmbuteliată rămâne în topul preferinţelor românilor.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole