Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă 10 efecte benefice ale apei pentru organism. Susține imunitatea şi dezvoltarea inteligenţei

10 efecte benefice ale apei pentru organism. Susține imunitatea şi dezvoltarea inteligenţei

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 23:02 27 Ian 2022 Modificat la 16:04 28 Ian 2022

Considerată elixirul vieţii - apa este prima condiție a menținerii sănătății corpului. De altfel, organismul este constituit în proporție de 55%-78% din apă. Mai exact, mușchii din corpul nostru conţin 75% apă, sângele este 82% apă, plămânii sunt 90% apă, creierul este 76% apă şi chiar și oasele sunt 25% apă. 

În acest context, specialiștii în nutriție şi sănătate au concluzionat că aportul adecvat de apă reprezintă o investiție gratuită pentru sănătatea noastră pe termen lung, mai ales că apără organismul de efectele a cel puţin 10 afecțiuni. 

1. Arsuri la stomac
Arsurile la stomac sunt un semnal al lipsei de apă în partea superioară a tractului gastrointestinal. Este un semnal major de sete al corpului uman. Utilizarea medicamentelor antiacide sau tablete în tratamentul acestei dureri nu corectează deshidratarea, iar organismul continuă să sufere din cauza lipsei de apă.

Nerecunoașterea arsurilor la stomac ca un semn de deshidratare și tratarea acesteia cu antiacide și medicamente cu pastile va produce, în timp, inflamația stomacului și a duodenului, hernie hiatală, ulcerație și, în cele din urmă, cancer la nivelul tractului gastrointestinal, inclusiv ficatul și pancreasul.

2. Artrita
Durerea articulară reumatoidă – artrita – este un semnal al lipsei de apă în articulația dureroasă. Poate afecta atât tinerii cât și bătrânii. Utilizarea analgezicelor nu vindecă problema, dar expune persoana la daune suplimentare cauzate de medicamentele pentru durere. Aportul de apă și cantități mici de sare va ameliora această problemă.

3. Dureri de spate
Durerea lombară și artrita anchilozantă a coloanei vertebrale sunt semne ale lipsei de apă la nivelul coloanei vertebrale și al discurilor – pernele de apă care susțin greutatea corpului. 

Nerecunoașterea acestor dureri ca semne de deshidratare în cavitățile articulare și tratarea lor cu analgezice acupunctură și eventual intervenția chirurgicală va produce, în timp, osteoartrita atunci când celulele cartilajului din articulații s-au deteriorat. 

4. Angina pectorală
Durerea cardiacă – angina – este un semn al lipsei de apă în axa inimă/plămân. 

5. Migrene
Cefaleea este un semn al nevoii de apă a creierului și a ochilor. Se va clarifica complet dacă împiedicați deshidratarea să se instaleze în organism. Tipul de deshidratare care provoacă migrenă ar putea provoca, în cele din urmă, inflamația posterioară a ochiului și, eventual, pierderea vederii.

6. Colita
Colită este un semnal al lipsei de apă în intestinul mare. Este asociată cu constipația deoarece intestinul gros se îngustează pentru a stoarce ultima picătură de apă din excremente - deci lipsa lubrifierii cu apă.

7. Astm
Astmul, care afectează și 14 milioane de copii și ucide câteva mii dintre ei în fiecare an, este o complicație a deshidratării în organism. În astm, trecerea liberă a aerului este obstrucționată, astfel încât apa să nu părăsească corpul sub formă de vapori – aburul de iarnă. Consumul adecvat de apă poate preveni atacurile de astm.

8. Hipertensiune arterială
Hipertensiunea arterială este o stare de adaptare a organismului la deshidratarea generalizată, când nu există suficientă apă pentru a umple toate vasele de sânge care difuzează apa în celulele vitale. Ca parte a mecanismului de osmoză inversă, atunci când apa din serul sanguin este filtrată și injectată în celule importante prin găuri minuscule din membranele lor, este necesară o presiune suplimentară pentru „procesul de injectare”.  Consumul adecvat de apă și puțină sare va readuce tensiunea arterială la normal.

9. Diabet zaharat la adulți
Diabetul la adulți este o altă stare de adaptare la deshidratarea severă a corpului uman. Pentru a avea o cantitate de apă în circulație și pentru nevoile prioritare de ale creierului, eliberarea de insulină este inhibată pentru a preveni insulina să împingă apa în toate celulele corpului. În diabet, doar unele celule primesc rații de supraviețuire de apă. Apa și puțină sare vor ameliora diabetul la adulți în stadiile incipiente.

10. Colesterol ridicat
Nivelurile ridicate de colesterol sunt indicatori ai deshidratării. Colesterolul este un material asemănător argilei care este turnat în golurile unor membrane celulare pentru a le proteja împotriva pierderii conținutului lor vital de apă în sângele osmotic mai puternic care circulă în vecinătatea lor.

Colesterolul, pe lângă faptul că este folosit pentru a produce membrane ale celulelor nervoase și hormoni, este, de asemenea, folosit ca un „scut” împotriva taxării cu apă a altor celule vitale care ar schimba în mod normal apă prin membranele lor celulare.

O alta minune înfăptuită de apa este îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Creierul are nevoie de cantități importante de oxigen pentru a funcționa in parametri optimi, iar apa îi asigura rezervele necesare.

Un studiu de specialitate a descoperit ca persoanele care consuma între 8 şi 10 pahare de apă in fiecare zi își pot îmbunătăți performanta cognitivă cu până la 30%.

Aportul generos de apa sprijină si funcționalitatea celulelor nervoase. Aceasta reglează nivelul electroliților din sânge, astfel încât mesajele să fie transmise, prin nervi, în mod corect către creier.

Acum avem suficiente motive pentru a da copului cantitatea optimă de apă? Calculează-ți necesarul zilnic, înmulțind 33 ml cu greutatea ta, apoi ai grijă să atingi acest obiectiv în fiecare zi!

Citiţi şi: Dieta unui japonez, laureat al Premiului Nobel, care face furori în lume. Are multiple beneficii pentru organism

Etichete: apa consumul de apă
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole