Antena 3 CNN Actualitate Apă cu rația, în sute de localități din România. Care sunt județele cele mai afectate de secetă

Apă cu rația, în sute de localități din România. Care sunt județele cele mai afectate de secetă

de Mia Lungu    |   

Peste 580 de localităţi se află în etapa alimentare cu apă cu restricţii, cele mai multe în judeţele Botoşani, Vrancea, Vaslui, Iaşi şi Neamţ, iar 41 de localităţi de pe cursul Dunării au intrat în faza de atenţionare, a anunţat Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), luni, potrivit Agerpres.

"Continuăm monitorizarea cu frecvenţă ridicată a modului de exploatare a resurselor de apă/satisfacerea cerinţelor de apă, precum şi modului de aplicare a prevederilor Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare. În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de A.N. Apele Române alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este de 78,14%, în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 78,59%. Volumul de apă în principalele lacuri este de circa 3,39 miliarde mc (în scădere faţă de 3,46 miliarde mc cât era la începutul lunii).

Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm că, pentru sfârşitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de circa 75%", notează specialiştii.

Potrivit sursei citate, la ora actuală, 311 localităţi (care dispun de sisteme centralizate) şi 272 de localităţi (care nu dispun de sisteme centralizate) sunt alimentate cu restricţii. Cele mai multe localităţi se află în judeţele: Botoşani, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Neamţ. În acelaşi timp, sectoare de pe Fluviul Dunărea şi braţele acestuia - Măcin. Borcea, Chilia, Tulcea şi Sulina, aferente a 41 localităţi - se află în faza de atenţionare-avertizare.

Hidrologii estimează că debitul Dunării, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), este de 3.000 mc/s şi urmează să ajungă, pe data de 12 august, la 2.800 mc/s şi în 18 august la 2750 mc/s, sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

Totodată, nivelul la mira de la Cernavodă este de 0,72 de metri şi mai sunt 90 de centimetri până la aplicarea treptei I de restricţii. În acest moment, nu sunt probleme de alimentare cu apă a Centralei de Cernavodă.

În ceea ce priveşte aplicarea prevederilor Planurilor de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare, inclusiv menţionarea situaţiilor de restricţii înregistrate în satisfacerea cerinţei de apă la folosinţe, la nivelul fiecărei Administraţii Bazinale de Apă, şase sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Jiu (judeţul Gorj) şi pe râul Buzău (judeţ Buzău, inclusiv Acumularea Siriu), se află în faza de atenţionare-avertizare pentru folosinţele industrie şi populaţie.

"Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei.

Planuri de restricţii în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacităţi de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcţie de specificul activităţii acestora şi al economiei în ansamblu. Fiecare dintre noi poate adopta soluţii individuale de economisire a apei. Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în sectorul industrial sau agricol", menţionează ANAR. 

Subiecte în articol: apă cu rația seceta
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile