Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Disperare într-o localitate din Caraş-Severin, după ce apa a fost contaminată din cauza unui depozit de gunoi construit în apropiere

Disperare într-o localitate din Caraş-Severin, după ce apa a fost contaminată din cauza unui depozit de gunoi construit în apropiere

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:02 20 Iun 2023 Modificat la 19:02 20 Iun 2023

Oamenii spun că gunoiul este, de fapt, depozitat afară, iar ploile din ultima perioadă au dat deșeurile, iar apa murdară a ajuns până în pânza freatică, iar acum localnicii nu mai pot folosi nicio fântână din sat.

Depozitul ecologic a fost construit în urmă cu câțiva ani din fonduri europene, însă proiectul de pe hârtie nu a corespuns cu realitatea. Cantitățile uriașe de deșeuri au fost de cele mai multe ori lăsate într-o groapă neacoperite, iar ploile din ultima perioadă au făcut ca apa din sat să se contamineze cu legivat.

"Sunt familii care au copii mici. Cu ce fac laptele praf cu apă de-asta", spune un localnic.

"Ce fac acuma? Sunt obligat să mă duc să cumpăr apă de la supermarket să dau la vacă? Unde să ajung",mai spune un localnic

Așa a fost o eroare de construcție, tot proiectul a fost o eroare și a durat 10 ani aproape sau cât a durat până l-am făcut, s-a dărâmat, s-au umflat în final, am cârpit, am dat în folosință", spune Romeo Dunca, preşedinte CJ Caraş-Severin.

Toate fântânile au fost închide de DSP. Oamenii sunt disperați

Așa se face că acum oamenii nu mai pot folosi nicio fântână din localitate pentru că inspectorii DSP l-au închis, iar asta pentru că între timp apa contaminată a ajuns până în pânza freatică.

Această apă curge de aproximativ două săptămâni. Am apelat la instituții, la prefect, la mediu, la Apele Române și încontinuu curge", ai spune un bărbat.

Plângerile au fost luate în seamă de autorități, care au venit și au verificat, ba chiar au dat și amenzi de 35.000 lei Centrului de Management Integrat al Deșeurilor.

Doar că fix ce-i încurcă pe oameni, adică problema cu apa a rămas nerezolvată.

"Poluarea accidental identificată joi, 15 iunie, pe platforma Centrului de Management Integrat al Deșeurilor PAC a fost oprită la sursă în aceeași zi.

În acest moment, echipa de inspectori ai Sistemului de Gospodărie Apelor Caraș-Severin încearcă să identifice dacă există și alte scurgeri", spune Sorina Neaga, purtător de cuvânt ABA Banat.

Deocamdată, oamenii nu au altă soluție să se alimenteze cu apă potabilă în afara celei cumpărate de la supermarket.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole