Antena 3 CNN Externe AP: Atacatorul lui Trump avea în telefon fotografii cu fostul președinte, cu Biden și alți oficiali americani

AP: Atacatorul lui Trump avea în telefon fotografii cu fostul președinte, cu Biden și alți oficiali americani

de Andreea Ştefan    |   

Bărbatul de 20 de ani din Pennsylvania, care a încercat să îl asasineze pe Donald Trump, avea în telefonul său fotografii ale fostului președinte republican, ale președintelui Joe Biden și ale altor oficiali, inclusiv ale procurorului general Merrick Garland și ale directorului FBI Chris Wray, susțin două persoane familiarizate cu acest subiect, potrivit AP.

Anchetatorii care au căutat în dispozitivele lui Thomas Matthew Crooks au descoperit, de asemenea, că trăgătorul a căutat datele Convenției Naționale Democrate, precum și aparițiile lui Trump, potrivit persoanelor care au vorbit cu Associated Press sub condiția anonimatului, pentru a discuta detalii ale anchetei în curs.

FBI a căutat indicii despre ceea ce l-a determinat pe Crooks să deschidă focul la mitingul de campanie de sâmbătă din Butler, Pennsylvania, în încercarea de a-l asasina pe candidatul republican la președinție. FBI a declarat că investighează împușcăturile ca pe un potențial act de terorism intern, dar încă nu a găsit un motiv ideologic clar. FBI a obținut acces la telefonul mobil al lui Crooks, i-a cercetat computerul, locuința și mașina și a intervievat peste 100 de persoane până în prezent.

Crooks a ucis un participant la miting și a rănit grav alți doi. Trump a suferit o rană la ureche, dar nu a fost rănit grav, apărând doar câteva zile mai târziu la Convenția Națională Republicană din Milwaukee cu un bandaj pe rană.

Atacatorul a căutat, de asemenea, informații despre tulburarea depresivă majoră, potrivit a trei persoane familiare anchetei. Dar anchetatorii nu au stabilit încă dacă acesta a fost diagnosticat cu această tulburare, a declarat una dintre persoane. Studiile au arătat că marea majoritate a persoanelor cu boli mintale nu sunt violente, iar experții spun că majoritatea persoanelor care sunt violente nu au boli mintale.

Într-o teleconferință cu reporterii duminică, Kevin Rojek, agentul special responsabil de biroul din Pittsburgh, a declarat: „Nu avem niciun indiciu cu privire la existența unor probleme de sănătate mintală”.

Crooks a folosit o armă de tip AR, despre care autoritățile au spus că a fost cumpărată legal de tatăl său. Anchetatorii au descoperit, de asemenea, că a adus mai multe încărcătoare pline cu gloanțe. De asemenea, el a cumpărat 50 de cartușe în ziua împușcăturilor. Autoritățile au găsit o vestă antiglonț în mașina sa și un alt dispozitiv exploziv rudimentar la domiciliul său. În ultimele luni, el primise acolo mai multe pachete, inclusiv unele care conțineau materiale potențial periculoase.

Împușcăturile au ridicat întrebări serioase cu privire la motivul pentru care forțele de ordine nu l-au putut opri pe bărbat să urce pe acoperiș și să deschidă focul. Mai multe anchete privind deficiențele de securitate sunt în curs de desfășurare, inclusiv o anchetă a inspectorului general al Departamentului pentru Securitate Internă privind gestionarea securității de către Secret Service.

Președintele republican al Comisiei pentru Supraveghere și Responsabilitate din Camera Reprezentanților a emis miercuri o citație pentru directorul Secret Service, Kimberly Cheatle, pentru ca aceasta să se prezinte luni în fața comisiei. Republicanii i-au cerut lui Cheatle să demisioneze în urma atacului armat, deși aceasta a declarat că nu intenționează să facă acest lucru.

Forțele de ordine locale l-au observat pe Crooks plimbându-se pe la marginea mitingului, purtând un rucsac mare în spate și privind în obiectivul unui telemetru spre acoperișurile din spatele scenei unde președintele a stat mai târziu, au declarat oficialii pentru AP.

O imagine a lui Crooks a fost difuzată de ofițerii aflați în afara perimetrului de securitate. Mai târziu, martorii l-au văzut cățărându-se pe peretele unei clădiri de producție care se afla la 135 de metri de scenă. Apoi și-a pregătit arma de tip AR și s-a întins pe acoperiș, cu un detonator în buzunar pentru a declanșa dispozitivele explozive brute care erau ascunse în mașina sa parcată în apropiere.

Managerul comunei Butler, Tom Knights, a declarat joi pentru The Associated Press că polițiștii căutau o persoană suspectă în jurul orei la care a sosit Trump. Ofițerii nu au găsit-o în jurul clădirii, așa că un ofițer din Butler Township a încercat să obțină acces la acoperiș, fiind ridicat de un alt ofițer, a declarat Knights. Ofițerul a văzut o persoană pe acoperiș, iar persoana respectivă a îndreptat o pușcă spre ofițer, a declarat Knights.

„Ofițerul se afla într-o poziție lipsită de apărare și nu avea cum să atace agresorul în timp ce se ținea de marginea acoperișului”, a declarat Knights. Ofițerul a căzut la pământ, iar agenții din Butler Township „au comunicat imediat locația individului și faptul că acesta era în posesia unei arme”, a declarat Knights.

Câteva momente mai târziu, Crooks a început să tragă, ceea ce a făcut ca spectatorii panicați să se ferească, în timp ce agenții Secret Service îl protejau pe Trump și îl scoteau de pe scenă. Două echipe de contraspionaj au fost amplasate pe clădirile din spatele lui Trump, iar echipa cea mai îndepărtată de Crooks a tras o dată, ucigându-l.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile