Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Ce înseamnă anunțul făcut de Suedia privind sprijinul pentru România în Schengen | Bogdan Chirieac: "Mai bine ne adresăm Curții Europene de Justiție!"

Ce înseamnă anunțul făcut de Suedia privind sprijinul pentru România în Schengen | Bogdan Chirieac: "Mai bine ne adresăm Curții Europene de Justiție!"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:15 12 Ian 2023 Modificat la 12:15 13 Ian 2023

Ultima declarație oficială privind sprijinul Suediei a venit de la ministrul de Externe din această țară, Tobias Billstrom, care a discutat cu omologul român, Bogdan Aurescu.

Billstrom "a reconfirmat sprijinul Suediei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a subliniat că președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv, prin identificarea de soluții concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părțile implicate, precum și să sprijine eforturile României în direcția finalizării aderării", a comunicat Ministerul român de Externe, MAE.

"Suedia, în momentul de față, nu pare dispusă doar să pună subiectul pe ordinea de zi a unui Consiliu JAI, ci și să discute cu Austria, să vadă care sunt problemele, ce cerințe are Austria la adresa României. De asemenea, care sunt cerințele la adresa Bulgariei și cum pot fi rezolvate obiecțiile ridicate de Olanda în privința părții bulgare. Însă trebuie să fim realiști și să spunem că pentru luna martie este puțin probabil să existe vreo schimbare de poziție din partea Olandei și din partea Austriei.

Schimbarea atitudinii Austriei, legată de alegerile din ianuarie

Însă ar fi posibil până în vară, când se termină președinția Suediei. Vom vedea cum evoluează lucrurile în perioada următoare, pentru că la sfârșitul lunii ianuarie sunt alegeri în Austria Inferioară, alegeri foarte importante pentru cancelarul austriac Nehammer și pentru partidul său.

Dacă rezultatele acelor alegeri vor fi unele bune pentru cancelarul austriac, atunci poate vom vedea o schimbare de poziție din partea Austriei. Să așteptăm însă finalul lunii și după aceea vom vorbi și despre o eventuală schimbare de poziție a Austriei și despre felul în care autoritățile române vor interacționa cu partea austriacă", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.

Analistul de politică externă Bogdan Chirieac s-a arătat precaut în privința sprijinului președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

Bogdan Chirieac: "Vedeți posibil un acord România - Bulgaria - Austria - Olanda în următoarea lună? Mai bine ne adresăm CJUE!"

"Anunțul, în opinia mea, îngroapă ambiția României la intrarea în Schengen în primul semestru al acestui an (...) În absența unui acord între Austria, Olanda, România și Bulgaria privind aderarea la Schengen, noi nu vom pune problema pe ordinea de zi a JAI.  Vedeți încheiat acest acord în următoarea lună? Nu (...) Eu cred că, ținând seama de slăbiciunea liderilor politici din România, o soluție ar fi să mergem la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), fiindcă în Tratat scrie că la 5 ani după aderare puteam fi admiși.

O să spuneți 'da, dar o să dureze'. O să dureze, am impresia, mult mai puțin decât ar dura să convingem politic ceilalți membri ai UE să ne primească. Atâta punem noi în acest moment", a estimat Chirieac.

Bogdan Chirieac: "Nu cred că Iohannis va folosi veto-ul României la negocieri"

"Întotdeauna sunt interese de natură economică. Economia guvernează lumea. Vedeți foarte bine cazul OMV Petrom: dintr-o 'eroare' în Ordonanța de urgență, au salvat un miliard de euro.  Interese economice. România trebuia să armonizeze interesele sale politice cu cele economice ale altor state.

Se poate face asta? Multă lume procedează în acest mod.

Vă întreb: va folosi președintele Iohannis dreptul de veto la Consiliul European când se va discuta noua legislație privind migrația? Ar putea să facă asta. Să negocieze: 'Ne băgați în Schengen? Vă votăm și noi. Dacă nu, folosim noi dreptul de veto'.

Însă nu cred că vor face asta nici președintele Iohannis, nici liderii Bulgariei", a concluzionat analistul de politică externă.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole