Antena 3 CNN Actualitate Anunțul făcut de Principesa Margareta

Anunțul făcut de Principesa Margareta

2 minute de citit Publicat la 13:41 09 Mai 2016 Modificat la 13:41 09 Mai 2016

Nimeni nu poate scrie istoria României fără Coroana Română, cele două fiind profund legate identitar, a afirmat luni principesa Margareta, la sesiunea științifică "Domnitorul Carol I - 150 de ani de la urcarea pe tronul României", desfășurată în Aula Academiei.

În cuvântul său, principesa a evidențiat rolul Coroanei în formarea României moderne, drumul de un secol și jumătate parcurs de Academia Română și Familia Regală, care, astăzi, alături, "consolidează identitatea națională".

"România modernă este o realizare istorică și ne aparține tuturor. Ea a fost posibilă prin sacrificiul milioanelor de români din generațiile trecute, care și-au dat viața pentru a câștiga și consolida independența națională. Dar nimeni nu poate scrie istoria României fără Coroana Română. Cele două sunt profund legate identitar", a spus principesa, amintind că "monarhia constituțională a adus României stabilitate și continuitate".

Custodele Coroanei Române a subliniat că, "dacă regele Carol I ar fi printre noi astăzi'', ar fi mândru de ceea ce s-a reușit, ar fi mulțumit să vadă România ancorată într-o Europă stabilă.

"Dacă regele Carol I ar fi printre noi astăzi, ar fi mândru de ceea ce am reușit. Regele ar fi mulțumit să vadă România ancorată într-o Europă stabilă. Acesta a fost idealul său de la bun început. Dar regele Carol ne-ar spune și despre ce mai avem de îndeplinit. Mai avem până să ajungem la prosperitatea, soliditatea instituțională, etica, respectul și profesionalismul pe care ni le dorim", a mai spus principesa.

În deschiderea evenimentului, președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, a afirmat că regele Carol I a fost o personalitate providențială pentru țara noastră, argumentând că în timpul lungii sale domnii de 48 de ani România a traversat o perioadă de înnoiri în interior și de afirmare în exterior.

El a elogiat rolul decisiv jucat de rege în formarea și dezvoltarea acestui for academic, menționând că fostul suveran și-a onorat titlul de membru și președinte de onoare al Academiei, de la ale cărei ședințe nu lipsea, susținând moral și financiar editarea unor opere fundamentale precum marele Dicționar al Limbii Române și donând o treime din averea sa personală pentru publicațiile instituției.

"Pentru opera de adevărată ctitorie, pentru continua ocrotire pe care i-a acordat-o, pentru constanta sprijinire a monumentului închinat limbii române, ca și pentru ultima danie făcută publicațiilor ei fundamentale, Academie Română păstrează mereu vie memoria regelui Carol I, cel dintâi președinte de onoare, protector și generos binefăcător și-i aduce astăzi mesajul ei de respect și de recunoștință", a spus academicianul.

În cadrul evenimentului, au mai susținut prelegeri președintele de onoare al Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române, acad. Dan Berindei, rectorul Universității București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Române, și prof. Victor Axinciuc, membru de onoare al Academiei Române.

De asemenea, au rostit alocuțiuni arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu și episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanu, care a transmis un mesaj din partea patriarhului Daniel.

Un mesaj din partea președintelui Klaus Iohannis a transmis consilierul prezidențial Sergiu Nistor, care a evidențiat rolul regelui Carol I în ctitorirea destinului țării noastre, suveran "care rămâne în istorie prin excepționalele realizări, prin corespondența dintre vorbe și fapte, dintre acțiunea politică și interesul național".

La manifestare au participat membri ai Casei Regale, din România și din străinătate, foștii președinți ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, Nunțiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendia, ministrul Educației, Adrian Curaj, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, alte oficialități ale statului român, membrii Academiei Române, personalități ale lumii culturale și științifice.

Sursă: Agerpres

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole