Rusia consideră imposibilă continuarea dezarmării nucleare în format unilateral, a declarat vineri directorul Departamentului pentru probleme de neproliferare şi control asupra armelor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Mihail Ulianov, informează agenţia de presă TASS, potrivit Agerpres.
'Continuarea dezarmării nucleare în format unilateral, când Rusia şi-a redus cu 85% potenţialul nuclear strategic, este imposibilă', a spus diplomatul.
'Faptul că până acum am închis ochii la aceasta constituie un gest de bunăvoinţă. Însă acum, când am redus până la un nivel foarte mic, acest lucru nu mai poate fi făcut', a subliniat Ulianov.
'Dacă Franţa se distanţează măcar parţial de potenţialul nuclear comun al NATO, Marea Britanie este în schimb participant la grupul de planificare nucleare din Alianţa Nord-Atlantică. Într-un cuvânt, nu mai avem posibilitatea de a închide ochii la acest lucru', a subliniat oficialul rus.
Totodată, Ulianov a declarat că Moscova speră la un dialog cu noua administraţie a SUA în domeniul dezarmării. 'Propunerile noastre rămân pe masă. Sperăm că noua administraţie a SUA, fie că este vorba de republicani sau de democraţi, vor putea să privească fără prejudecăţi la propunerile noastre (în domeniul dezarmării) şi să-şi revizuiască totuşi abordarea', a spus el.
'Însă dacă americanii vor continua, fără motivări convingătoare ale obiecţiilor lor, să blocheze iniţiativele Rusiei, în cadrul Conferinţei pentru dezarmare (noua sesiune va începe în ianuarie 2017) există regula că negocierile pot începe fără acordul lor. Dar aceasta, la drept vorbind, va fi o şansă ratată', a declarat Ulianov.
De asemenea, el a declarat că amplasarea de elemente ale sistemului american antirachetă în Coreea de Sud lezează interesele Rusiei, care va ţine cont de toate acestea în planificarea sa militară. 'De acest lucru se va ţine fără îndoială cont în planificarea militară şi a Chinei, şi a Rusiei, şi a Coreii de Nord', a subliniat Mihail Ulianov.