Viața românilor devine tot mai scumpă acum pe final de an. Rata inflației a crescut, iar acum tot ceea ce cumpărăm este în medie cu 4,7% mai scump față de anul trecut. Cel mai mult plătim pe detergenți, chirie, dar și pe alimente. Iar scumpirile nu se opresc aici. BNR avertizează că prețurile vor continua să crească până la finalul anului, iar cei din industrie estimează scumpiri de 10% la mâncare.
Buzunarul românilor însă nu mai poate suporta scumpirile care i-au făcut deja pe mulți să mai scoată produse de pe listă.
În acest moment, pe detergenți plătim cu 13% mai mult decât anul trecut, iar articolele de igienă ne costă cu 7% mai mult. La alimente, legumele și fructele proaspete au înregistrat cele mai mari scumpiri, în medie de 13 procente, iar brânza de oaie și carnea de vită au avut majorări de prețuri de aproape 5%.
Ne uităm și pe partea de servicii: chiria ne costă cu 10% mai mult, biletele de avion sunt mai costisitoare cu 9%, iar masa în oraș a ajuns să ne coste cu 10% mai mult decât anul trecut.
Iar scumpirile de acum se adaugă peste alte creșteri de prețuri lunare. Așa se face că acum, o pâine costă cu 58% mai mult decât în urmă cu 4 ani, la fel și un litru de lapte.
La carne însă au fost cele mai mari scumpiri: pulpe de pui aproape s-au dublat la preț, în timp ce un cotlet de porc a ajuns să coste cel puțin 30 de lei.
Cristian Păun, profesor economie: Inflația e mai greu de înțeles. Poți să vii în campanie să spui că s-a temperat inflația, dar nu mai zici și că inflația asta o aplici la o inflație din anul anterior, deci e o taxă la taxă
Însă scumpirile nu se opresc aici. Cei din industrie spun că efectele secetei se vor vedea la raft, direct în prețul produselor.
Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta: Scumpirea la produsele alimentare în decembrie va fi undeva la 10%. Daca ne referim la creșterea coșului pentru sărbători, aceasta va fi mai mare, de 20-25%.
Și economiștii de la Banca Națională au revizuit prognoza și se așteaptă ca anul 2024 să se încheie cu o inflație de aproape 5%, cu un punct procentual mai mare decât estimaseră inițial.