Antena 3 CNN Externe Antony Blinken și Lloyd Austin au discutat în Japonia despre "umbrela nucleară" a SUA

Antony Blinken și Lloyd Austin au discutat în Japonia despre "umbrela nucleară" a SUA

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Statele Unite au anunțat, duminică, o revizuire majoră a comandamentului militar pe care îl au în Japonia iar, în paralel, cele două state partenere au catalogat China drept "cea mai mare provocare strategică" cu care se confruntă regiunea, relatează presa internațională.

Anunțul a fost făcut după discuții purtate la Tokyo între secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, şi omologii lor japonezi, Yoko Kamikawa şi Minoru Kihara.

"Statele Unite vor moderniza Forțele SUA din Japonia la nivelul unui cartier general al forțelor comune, cu misiuni și responsabilități operaționale extinse. Aceasta va fi cea mai semnificativă modernizare a Forțelor SUA din Japonia de la crearea lor și una dintre cele mai puternice îmbunătățiri ale legăturilor noastre militare cu Japonia din ultimii 70 de ani", a subliniat șeful Pentagonului.

Revizuirea anunțată duminică vine în contextul mai multor măsuri luate pentru a aborda ceea ce partenerii au calificat a fi un "mediu de securitate în evoluție", cu diverse provocări din partea Chinei.

Totuși, Lloyd Austin a ținut să precizeze că modernizarea comandamentului SUA din Japonia "nu se bazează pe nicio amenințare din partea Chinei", ci reflectă dorința aliaților de a lucra mai strâns și mai eficient.

Pe de altă parte, declarația comună a miniștrilor critică un comportament "provocator" al Beijingului în Mările Chinei de Sud şi de Est și menționează exercițiile militare comune cu Rusia și extinderea rapidă a arsenalului de arme nucleare chineze.

"Politica externă a Beijingului urmărește să remodeleze ordinea internațională în beneficiul său, în detrimentul altora. Un astfel de comportament este o preocupare serioasă pentru Alianță şi pentru întreaga comunitate internațională și reprezintă cea mai mare provocare strategică în regiunea Indo-Pacific şi dincolo de aceasta", au afirmat miniștrii americani și japonezi.

Japonia găzduiește peste 50 de mii de soldați americani

Japonia este un partener strategic pentru proiectarea puterii militare a SUA în Asia, găzduind 54.000 de soldați americani, sute de avioane americane şi singurul grup de atac cu portavioane desfăşurat de Washington.

Impulsionată de puterea militară în creștere a Chinei şi de testele regulate cu rachete ale Coreei de Nord, Japonia s-a îndepărtat în ultimii ani de deceniile de pacifism postbelic.

În 2022, Japonia a anunțat un plan de dublare a cheltuielilor pentru Apărare la nivelul a 2% din produsul intern brut.

Noul comandament american din Japonia va fi condus de un general cu trei stele, a declarat un oficial american.

Șeful Pentagonului nu a exclus, însă, numirea unui general cu patru stele în Japonia, în viitor, aşa cum SUA au procedat în Coreea de Sud.

Miniștrii americani și japonezi au discutat despre umbrela nucleară

Miniștrii americani și japonezi au discutat, în premieră, despre "descurajarea extinsă", termen utilizat pentru angajamentul Statelor Unite de a-și utiliza forțele nucleare în vederea descurajării atacurilor asupra aliaților.

Descurajarea nucleară constituie un subiect sensibil în Japonia, care a militat pentru neproliferarea armamentului atomic, fiind singura țară din lume care a suferit, în 1945, consecințele unor atacuri nucleare la Hiroshima și Nagasaki.

Totuși, reprezentanții celor două state au discutat despre consolidarea descurajării extinse în vederea promovării stabilității regionale și a descurajării izbucnirii unui conflict, potrivit unui document oficial care nu dă alte detalii.

"În contextul unor amenințări nucleare din ce în ce mai grave în vecinătatea Japoniei, este important să consolidăm în continuare descurajarea extinsă. Salut aprofundarea continuă a discuțiilor pe această temă", a declarat ministrul Yoko Kamikawa la începutul dialogului.

Vizată de "descurajarea extinsă" este Coreea de Nord, care dispune de arme atomice și al cărei regim autoritar este suspectat că furnizează Rusiei muniție pentru războiul din Ucraina în schimbul tehnologiilor ruse în materie de rachete.

Coreea de Nord a promis să își distrugă "în totalitate" inamicii în caz de război, a relatat, duminică, agenția de presă nord-coreeană KCNA.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile