Presa internațională a relatat despre cererea separatiștilor de a fi recunoscuți ca stat iar unii comentatori cred că teritoriul transnistrean ar putea fi folosit ca bază de suport în invazia Ucrainei.
Cele mai importante comentarii făcute de Antony Blinken în declarația de presă comună cu președintele Maia Sandu:
- Republica Moldova merită recunoștința lumii pentru primirea refugiaților.
- De 30 de ani, de când Moldova și SUA au încheiat relații diplomatice, securitatea Europei și relațiile bilaterale nu au fost, niciodată, atât de importante precum în prezent.
- Moldova a ales calea democrației, a economiei incluzive, a apropierii de instituțiile europene.
- SUA vor sprijini Moldova pe acest drum, cu respectarea principiului neutralității înscrise în Constituția sa.
- Susținem aspirațiile europene ale Republicii Moldova și salutăm această încercare de integrare, dar, evident, părțile acestui acord nu sunt SUA, ci Uniunea Europeană și Republica Moldova.
- Acest război ales de alții ne deturnează atenția de la alte lucruri - cum ar fi diversificarea sectorului energetic - pe care doream să le facem împreună.
- Doream să găsim o soluție la problema transnistreană, prin stabilirea unui statut special pentru Transnistria.
- Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate fixat în Constituție.
- Ați văzut răspunsul nostru, de mobilizare a comunității internaționale, în răspuns la agresiunea Rusiei. Oriunde și oricând agresiunea se va repeta, vom face același lucru.
"Evident că vom continua să îi ajutăm pe cei care au fugit din calea războiului. Este, însă, o sarcină dificilă, motiv pentru care am și cerut asistență internațională. Încercăm să edificăm un mecanism pentru a-i ajuta să plece mai departe pe cei care vor să ajungă în alte țări europene", a spus, la rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, adăugând următoarele remarci:
- Nu avem cum să ne simțim în siguranță după atacul Rusiei în Ucraina
- Autoritățile fac tot posibilul pentru siguranța cetățenilor republicii
- După 10 zile de război, numărul de refugiați ajunge la 3 procente din populația stabilă a Republicii. Îi vom ajuta pe toți refugiații, dar avem nevoie, la rândul nostru, de ajutor
De la invazia rusă a Ucrainei, zeci de mii de refugiați au intrat în Moldova, o țară săracă și fără resursele necesare pentru o astfel de criză umanitară
Înainte de sosirea la Chișinău, Antony Blinken a vizitat Polonia, țară membră UE şi NATO, care a primit 700.000 de ucraineni refugiați din calea războiului.
Secretarul de stat american le-a spus polonezilor că Washingtonul dorește să mobilizeze 2,75 miliarde de dolari pentru a ajuta la rezolvarea acestei crize umanitare.
Războiul a impulsionat eforturile Moldovei de aderare la Uniunea Europeană.
Guvernul de la Chișinău a prezentat oficial, joi, o cerere de aderare la blocul comunitar, în același timp cu Georgia, o altă fostă republică sovietică.