Antena 3 CNN Externe Secretarul de Stat american Antony Blinken a ajuns la Kiev, după ce SUA au avertizat că Rusia poate ataca Ucraina "în orice moment"

Secretarul de Stat american Antony Blinken a ajuns la Kiev, după ce SUA au avertizat că Rusia poate ataca Ucraina "în orice moment"

Secretarul de Stat american Antony Blinken a ajuns, miercuri, la Kiev pentru discuții cu liderii politici, pe fondul demersurilor diplomatice de a descuraja Rusia să atace Ucraina, transmite presa internațională.

de Adrian Iclozan    |   

Vizita lui Blinken, care va dura o zi, are rolul de a arăta sprijinul SUA pentru Ucraina.

Pe agendă se află discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky.

Joi, diplomatul american (foto) va merge la Berlin pentru discuții în format cvadripartit cu Germania, Franța și Marea Britanie, într-o demonstrație a unității partenerilor occidentali în fața Rusiei.

Vineri, Antony Blinken urmează să se întâlnească la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Turneul șefului diplomației americane vine în contextul în care Casa Albă a avertizat, marți, că Rusia poate declanșa în orice moment o operațiune militară în Ucraina.

"Suntem în situația în care Rusia poate lansa oricând un atac în Ucraina. Nicio opțiune nu este exclusă", a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Casa Albă avertizează asupra posibilității unui atac în orice moment, Moscova spune că nu vor fi noi discuții fără garanții occidentale

Psaki a spus că președintele rus Vladimir Putin este cel care a creat actuala criză. 

Marți, într-o conferință de presă comună la Moscova cu ministrul german de externe Annalena Baerbock, Serghei Lavrov a spus că nu vor exista noi discuții cu Occidentul dacă Rusia nu primește răspuns la cererile sale imperative privind stoparea extinderii NATO spre est și blocarea accesului Ucrainei în alianță.

SUA și NATO au respins, deja, aceste solicitări. Pe de altă parte, SUA și NATO au precizat că nu vor da o replică militară dacă Rusia va invada Ucraina, ci vor impune sancțiuni economice "fără precedent".

SUA estimează că este posibil ca Moscova să nu fie în mod real interesată de o soluție diplomatică a crizei și să folosească discuțiile cu statele occidentale drept pretext pentru a acuza că interesele de securitate ale Rusiei nu au fost luate în considerare de vestici, notează Associated Press.

Marți, autoritățile din Belarus au anunțat exerciții comune cu Rusia mai devreme decât calendarul comunicat oficial anul trecut iar oficiali americani au calificat acest demers drept "neobișnuit", care ar putea anticipa o prezență permanentă a trupelor Moscovei , care să implice atât forțe convenționale, cât și nucleare.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet