Este prima oară din octombrie anul trecut când Antony Blinken și Wang Yi discută față în față.
Întâlnirea a venit la o zi după ce ambii oficiali au participat la o reuniune a miniștrilor de externe G20 pe insula indoneziană Bali.
"Am împărtășit îngrijorarea noastră cu privire la alinierea la Rusia a RPC (Republica Populară Chineză, n.r.)", a spus Blinken după discuții.
Potrivit Secretarului de Stat american, China nu se comportă într-un mod neutru, deoarece a sprijinit Rusia în cadrul Națiunilor Unite și a amplificat propaganda rusă.
Ministru chinez: "SUA trec printr-o criză de 'sinofobie' "
El a reamintit că liderul chinez Xi Jinping a spus clar, într-un apel cu președintele Vladimir Putin din 13 iunie, că susține decizia de a realiza un parteneriat cu Rusia.
La rândul său, șeful diplomației chineze a menționat că a avut cu Blinken "un schimb de opinii aprofundat cu privire la problema Ucrainei", fără a da alte detalii.
Wang Yi a avertizat, pe de altă parte, asupra riscului pentru relația bilaterală, din cauza a ceea ce el a numit criza de "sinofobie" (aversiune față de China, n.r.) a Statelor Unite.
Parteneriatul "fără limite" anunțat de Rusia și China are, de fapt, limite
Cu puțin timp înainte de invazia Ucrainei, Beijingul și Moscova au anunțat un parteneriat "fără limite".
Totuși, oficialii americani spun că nu au văzut China eludând sancțiunile impuse Rusiei de SUA sau furnizând Moscovei echipament militar, notează CNN.
Reținerea Beijingului vine în contextul în care SUA au avertizat asupra consecințelor, inclusiv a sancțiunilor, în cazul în care Beijingul oferă sprijin material pentru războiul pe care Moscova îl numește "operațiune militară specială".
Presa internațională a remarcat faptul că, la reuniunea miniștrilor de externe G20, Antony Blinken a refuzat o discuție față în față cu omologul rus, Serghei Lavrov.
"Problema arată astfel: nu vedem niciun semn că Rusia este în prezent pregătită să se angajeze în demersuri diplomatice semnificative", a explicat Blinken.