Antena 3 CNN Externe Antony Blinken: Anexarea Groenlandei la Statele Unite, cerută de Trump, nu se va întâmpla

Antony Blinken: Anexarea Groenlandei la Statele Unite, cerută de Trump, nu se va întâmpla

A.I.
2 minute de citit Publicat la 20:13 08 Ian 2025 Modificat la 20:13 08 Ian 2025

Secretarul de stat american Antony Blinken a respins, miercuri, ideea anexării Groenlandei, evocată de președintele ales al SUA Donald Trump, relatează Agerpres, care citează presa internațională.

Blinken, a cărui administrație se pregătește să lase locul viitorului guvern al lui Donald Trump, a dat, de asemenea, asigurări că SUA nu vor interveni militar pentru a prelua acest teritoriu insular administrat de Danemarca.

"Cred că una dintre ideile fundamentale pe care le-am adus în ultimii patru ani este că suntem mai puternici, suntem mai eficienți și obținem rezultate mai bune atunci când lucrăm îndeaproape cu aliații noştri, fără a propune și a face lucruri care îi pot face să se simtă izolați", a declarat Blinken într-o conferință de presă la Paris, alături de omologul său francez, Jean-Noel Barrot.

"Ideea exprimată (de Donald Trump, n.r.) în legătură cu Groenlanda evident nu este bună, dar poate chiar mai important este că nu se va materializa", a adăugat el.

Donald Trump a refuzat să excludă recurgerea la acțiuni militare sau economice în demersul ca SUA să preia controlul asupra Groenlandei, şi a Canalului Panama.

Trump susține că SUA au nevoie de Groenlanda din rațiuni de securitate națională.

Marți, Trump a amenințat că va folosi "forța economică" împotriva Canadei, după ce a afirmat cu o zi înainte că este în interesul acestui aliat al Statelor Unite să devină "al 51-lea stat" american.

Europa reacționează cu prudență la amenințările lui Trump

Reacțiile europene au fost relativ prudente, comparativ cu duritatea și determinarea amenințărilor lui Donald Trump

Ministrul de externe danez, Lars Lokke Rasmussen, a spus că Groenlanda nu poate fi un stat american și a adăugat că Danemarca este deschisă pentru "un dialog cu americanii" cu privire la "cooperarea" în Arctica.

"Ar trebui să ne facem, toți, un serviciu încetinindu-ne puțin ritmul cardiac (pentru a ne calma)", a sugerat el.

Comisia Europeană a cerut respectarea suveranității statelor membre ale UE şi a subliniat că Groenlanda, parte din Regatul Danemarcei, este protejată de apărarea colectivă a Uniunii.

"Din fericire, aceasta este o chestiune foarte teoretică. În termeni legali, articolul 42.7 (din Tratatul UE, asupra apărării colective), s-ar aplica în cazul Groenlandei", a spus Paula Pinho, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Ea a răspuns unei întrebări despre declarația lui Donald Trump, care nu a exclus preluarea prin forță a Groenlandei de către SUA.

Groenlanda, care pare interesată să obțină suveranitatea completă, dar rămâne dependentă financiar de Danemarca, a devenit tot mai atractivă pentru resursele sale naturale şi pentru importanța sa geostrategică, Statele Unite având deja o bază militară acolo.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole