Antena 3 CNN Externe Antony Blinken a sosit în Israel pentru a salva negocierile de încetare a focului în Gaza

Antony Blinken a sosit în Israel pentru a salva negocierile de încetare a focului în Gaza

A.I.
3 minute de citit Publicat la 19:53 18 Aug 2024 Modificat la 19:56 18 Aug 2024

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit duminică în Israel, în cel mai recent efort diplomatic pentru o încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor în Gaza, relatează BBC.

Este cea de-a noua călătorie a sa în regiune de la începutul războiului, în octombrie anul trecut, și vine la câteva zile după ce Statele Unite au prezentat o propunere modificată, menită să elimine divergențele dintre cele două părți.

După discuțiile de joi și vineri de la Doha, la care Hamas nu a participat, SUA și-au exprimat optimismul cu privire la un acord, în timp ce gruparea islamistă a comunicat că sugestiile privind un posibil progres sunt "o iluzie".

O divergență majoră se referă la retragerea completă a trupelor israeliene din Gaza, așa cum vrea Hamas, în timp ce statul evreu respinge o astfel de evoluție.

O sursă Hamas a declarat presei saudite că ultima propunere include menținerea unei prezențe reduse a armatei israeliene de-a lungul așa-numitului "coridor Philadelphi", o fâșie îngustă de teren de-a lungul graniței de sud a enclavei palestiniene cu Egiptul.

Surse israeliene au precizat pentru Times of Israel că o retragere armată din zonă, în prima fază a acordului, ar putea fi compensată de alte măsuri de-a lungul frontierei.

Biden spune că "suntem mai aproape ca niciodată de un acord", în timp ce Hamas a calificat drept "dezamăgitoare" discuțiile de la Doha

Președintele american Joe Biden a declarat, săptămâna aceasta, că un acord în Gaza este "mai aproape ca niciodată".

La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminică, în cadrul unei reuniuni a cabinetului, că au loc negocieri complexe pentru a asigura returnarea ostaticilor, însă trebuie să fie respectate anumite principii pentru securitatea Israelului.

"Există lucruri cu privire la care putem fi flexibili și sunt lucruri cu privire la care nu putem fi flexibili și insistăm asupra lor. Știm foarte bine cum să facem diferența între cele două", a spus el.

De asemenea, un oficial Hamas de rang înalt a declarat sâmbătă pentru BBC că summitul de două zile din capitala Qatarului nu a adus niciun progres și că ceea ce au avansat mediatorii este "foarte dezamăgitor".

Cum ar urma să se desfășoare un acord de pace în Gaza, conform SUA

Acordul inițial prezentat de președintele Biden, bazat pe propunerea Israelului din 27 mai, prevedea o implementare în trei etape:

  • Prima etapă ar include o încetare totală a focului cu o durată de șase săptămâni, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza și schimbul unora dintre ostaticii din captivitatea Hamas cu deținuți palestinieni din Israel.
  • A doua etapă ar implica eliberarea tuturor celorlalți ostatici în viață și încetarea permanentă a ostilităților.
  • În a treia etapă ar urma să înceapă un plan major de reconstrucție a Fâșiei Gaza și să fie returnate rămășițele ostaticilor morți.

Între timp, autoritatea sanitară din Gaza, condusă de Hamas, a declarat că atacurile aeriene efectuate de Israel, duminică, au ucis cel puțin 21 de persoane, inclusiv șase copii.

Tot duminică, Forțele de Apărare Israeliene au comunicat că au distrus lansatoare de rachete folosite pentru a lovi statul evreu din sudul orașului Khan Younis și că în timpul operațiunii au fost uciși 20 de palestinieni.

Războiul din Gaza s-a declanșat în urma raidurilor ample lansate de Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului. Acestea s-au soldat cu aproximativ 1.200 de persoane ucise și cu răpirea altor 251, duse de Hamas în enclava palestiniană, ca monedă de schimb.

În urma unui acord de încetare temporară a focului convenit în noiembrie anul trecut, Hamas a eliberat 105 dintre ostatici, iar Israelul a pus în libertate aproximativ 240 de deținuți palestinieni. Israelul afirmă că 111 ostatici sunt încă ținuți în Gaza, dintre care 39 sunt presupuși morți.

Conform Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, cele 10 luni de război s-au soldat cu uciderea a mai mult de 40.000 de persoane în enclava palestiniană.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole