Întrebat cât de periculoase sunt atacurile cibernetice venite din partea grupării pro-Rusia Killnet şi care este dimensiunea acestui atac la care este supusă România, generalul Anton Rog, şeful centrului Cyberint al SRI, a precizat:
"Dimensiunea este una națională. Aşa cum s-a văzut de altfel gruparea Killnet a atacat prin atacuri de tip DDOS o multitudine se site-uri guvernamentale dar şi non guvernamentale de pe teritoriul României.
Din perspectiva mea nu există o vulnerabilizare permanentă sau un furt de date, sau o pierdere a accesului la date. Atacurile de tip DDOS sunt atacuri care utilizează resurse externe de pe care se transmit un volum uriaș de solicitări către o anumită resursă, de obicei de tip site-uri web care devin apoi inaccesibile".
Întrebat apoi ce s-a întâmplat în România din punct de vedere al securității de la momentul invaziei rusești în Ucraina, şeful centrului SRI a spus:
"Şi alți actori din Rusia care până atunci nu ne vizitaseră au venit cu atacuri, dar nu aşa. Atacurile DDOS sunt cele mai simple, ele pot fi realizate cu cunoştinţe tehnice minimale.
Începând din octombrie anul trecut am văzut o diversificare nu foarte mare în atacurile complexe de timp Advace Persinstance Thread, realizate de grupări de criminalitate cibernetică asociate actorilor statali, care sunt coordonate de comunitățile de informaţii din ţările care se manifestă ostil României, şi care corespund unui tipar pe care Federația Rusă îl utilizează atunci când ajunge să realizeze şi un atac chinetic.
Este un tipar care s-a repetat în trecut. În ceea ce privește România am ajuns să fim o ţară în care toată comunitatea de informaţii din Rusia, în mod concurențial, vine cu astfel de atacuri complexe pe partea de spionaj cibernetic în infrastructuri românești guvernamentale".
Întrebat, în continuare, cum e posibil ca un cetăţean român din Marea Britanie să fie în sprijinul unei grupări rusești care a atacat România, generalul Anton Rog a explicat:
"El nu este parte din gruparea Killnet. El este un colateral, un om care cred că se confruntă cu anumite probleme în viaţa lui personală şi fără să se gândească la consecințele penale şi-a zis că vrea un moment de strălucire. Asta este evaluarea mea personală.
El nu este parte a atacului DDOS, însă a făcut un lucru foarte rău. S-a apucat să traducă din rusă în română anumite mesaje ale acestei grupări sau din propria iniţiativă transmitea acestei grupări diverse ţinte. Adică cred că omul se uita pe internet şi trimitea ce mai credea el că s-ar putea transmite grupării", a explicat generalul Anton Rog, şeful centrului Cyberint al SRI, la Punctul de întâlnire de la Antena 3.