Antena 3 CNN Opinii "Anticipate în toamnă! PSD și PNL, corigente, fără speranțe de revenire, se îndreaptă spre zid!" | Radu Tudor avertizează asupra ascensiunii partidelor extremiste

"Anticipate în toamnă! PSD și PNL, corigente, fără speranțe de revenire, se îndreaptă spre zid!" | Radu Tudor avertizează asupra ascensiunii partidelor extremiste

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:00 29 Mai 2023 Modificat la 11:07 29 Mai 2023

Radu Tudor pornește de la ultimul sondaj CURS, care arată că PSD ar întruni 31 de procente în opțiunile votanților, în timp ce PNL ar fi creditat cu 20%.

Pe de altă parte, formațiunile populist-extremiste AUR și SOS România (Diana Șoșoacă) adună 21%, chiar dacă într-un scrutin real doar prima ar intra în Parlament.

Analiza lui Radu Tudor, în continuare.

Citește și: Radu Tudor: "Armata rusă a ajuns a doua, dar nu din lume, ci din Ucraina"

Radu Tudor: "Vor evita PSD și PNL catastrofa spre care se îndreaptă?"

Sondajul CURS pe luna mai indică două tendințe importante.

Prima: PSD si PNL au, ÎNCĂ, o majoritate de 51%. Dar erodarea este evidentă: procentele sunt ceva mai mici fata de lunile trecute. În plus, efectul grevei din Educație încă nu se face simțit la intenția de vot. După cum evoluează lucrurile din punct de vedere social, PSD si PNL nu pot merge decât in jos.

Realitățile obiective țin de presiunea socială pentru reabilitarea salarială a celor care sunt puternic afectați de inflație și de explozia preturilor.

Realitatea subiectiva ține de politica absolut catastrofală de comunicare/imagine/combaterea manipulărilor și a știrilor false. Aici, ambele partide sunt corigente, fără speranțe de revenire.

A doua: partidele anti-occidentale, populiste, extremiste au, împreună, 21%. Mai mult decât PNL. Liberalii au o problemă extrem de serioasă. 

Iar perspectiva alegerilor multiple din 2024 este ca AUR să fie pe locul 2 și PNL pe locul 3. Ar fi, din toate punctele de vedere, o catastrofă politică pentru 'urmașii Brătienilor'. Nu sunt putini sociologii care spun că acest clasament există deja în multe județe din țară.

PSD are alt mecanism de funcționare. Aflat, și el, într-o letargie comunicațională și de acțiune, reculul formațiunii va putea fi stopat atunci când faimoșii primari socialiști vor pune interesul lor în bătălia electorală și vor trage și partidul după ei.

Radu Tudor: "O singură opțiune pentru conservarea majorității PSD - PNL: alegeri anticipate în toamnă"

Concluzia de moment: întârzierea plecării premierului Ciucă de la Palatul Victoria ar putea genera soluția alegerilor anticipate în toamnă. Daca liderul PSD se teme in continuare sa devina premier (din motivul pueril al grevelor sau sincopelor bugetare), soluția prelungirii mandatului pentru Nicolae Ciucă nu e una pe termen lung.

Pentru a putea să-și conserve un scor de majoritate relativa (51%), PSD si PNL au in fata o singură opțiune: anticipate în toamnă.

Până în 2024, populiștii vor creste și mai mult, iar cele două partide tradiționale, incapabile să se dezmeticească, vor scădea sub pragul majorității necesare formarii unui guvern. Poate doar UDMR să-i salveze, in extremis.

Chiar de le place sau nu unora și altora, USR va conta și el, cu 10-12 procente trase din piața politică.

Radu Tudor: "Nu văd nicio șansă pentru o 'trezire strategică' a PSD și PNL. Societatea alunecă spre populism, extremism și naționalism 'de goarnă'"

Evident, anticipatele nu sunt singura soluție. Alternativa ar fi o trezire strategică a PSD si PNL, o înțelegere a fenomenului de involuție dramatică a societății, ce alunecă tot mai mult spre populism, extremism, naționalism de goarnă și atitudini anti-occidentale bine prefabricate.

Din punctul meu de vedere, nu e nici o șansă de a vedea această alternativă la PSD si PNL.

Așa cum evoluează lucrurile acum, cele două partide de guvernare se îndreaptă încet și sigur spre zid, incapabile să se trezească din hipnoza profunda pe care și-o administrează singure.

Așadar: anticipate în toamna. Sau alegeri în 2024 cu AUR pe locul 2, lăsând în urma PNL și atentând electoral la scorul PSD", conchide Radu Tudor în analiza de pe blogul său.

Citește mai multe din Opinii
» Citește mai multe din Opinii
TOP articole