Sunt țări unde cancerul de col e pe cale de dispariție, după 10 ani de la introducerea vaccinului anti-HPV. Îl fac și băieții, de ceva timp.
La noi însă, în țara unde femeile mor pe capete din cauza acestei boli, nu prea vorbește nimeni despre vaccinare. Nu ne vaccinam nici de meningită, iar rata vaccinării pentru cele obligatorii e și ea din ce în ce mai scăzută.
Odată pentru că statul nu reușește să se ocupe cum trebuie de asta, apoi pentru că antivaccinismul a prins minunat la noi, în țara în care credem cu toții în conspirații și nu băgam viruși în copiii noștri.
Ana Maita, unul dintre cei mai vocali și constanți susținători ai vaccinării, cea care s-a vaccinat live pe Facebook a vorbit la Antena 3 Live despre, vaccinare, miturile promovate de antivaxxeri și minciunile despre vaccinuri.
Vaccinarea impotriva HPV este singurul care poate să prevină apariția cancerului. „Este privit cu suspiciune, nu în mod legitim. Vaccinul anti HPV este un vaccin sigur, eficient care a avut răgazul să își dovedească utilitatea.”
„Avem norocul să traim într-o era binecuvântată din punct de vedere al prevenției care ne ajută să învingem boli care omorau oameni. În fiecare an peste 4.000 de femei se îmbolnăvesc de cancer de col uterin. Aceste femei sunt tinere, în floarea activității, sunt mame, este o pierdere fantastică să pierdem atat de multe femei”.
Maria Coman: Care sunt cele mai mari minciuni?
„Minciuna este că dă infertilitate. Cei care o perpetueză sunt la rândul lor victime, a unei manipulari, a început în occident. Cum în România vin fake-news a ajuns si trendul anti-vaccinare. Îi împiedică pe oameni să-și vaccineze copii. Este un risc național”
„Poate în locul meu altcineva n-ar fi rezistat la înjurături. Nu am de gând să fiu intimidată în a renunța. Știu că am dreptate, am încredere în specialiști, medicii pe care îi avem în România, care sunt deschiși să explice. Nu avem politică publică de promovare a sănătății publice. Anti-vacciniști poate sunt cei mai vizibili dar ei nu constituie problema majoră. Problema majoră este însuși statul roman care nu a reușit prin Ministerul Sănătății să asigure o continuitate a stocurilor de vaccinuri. În 2018 am reușit să punem în programul național un vaccin nou prevenar, care previne infecția cu pneumococ. Avem acest vaccin, am decshis ușa vaccinurilor noi care sunt în atâtea programe naționale ale atâtora țări din România. Dar problema majoră rămâne statul român”.
„Faptul că s-a mutat vaccinarea la medicul de familie nu e neaparat o idee proastă, dar rețeaua de medcină de familie este in derivă. Profesia a devenit din ce în ce mai puțin atractivă, ei nu mai merg în rural. Unii oameni nu au nimic împotriva vaccinări, doar că nu au acces. Vaccinare trebuie să fie un proces continuu condus de stat. Există state, ca de exemplu Estonia, care și-a digitalizat relația cetățean-stat pe parte medicală și primesc mesaj cum ar fi „copil a împlinit vârsta de X ani și vă programăm a vaccinul X”. Se poate face dar nu putem să ne așteptăm peste noapte”.
Maria Coman: Cum te-ai hotărât să faci vaccinul live?
„Am 37 de ani, se recomandă ca femeile intre 27-45 de ani să facă și ele vaccinul. Se face în forma de 3 doze pentru a fi eficient. S-a dovedit că vaccinul va asigura un grad de protecție. Peste 85% din adulți au luat o tulpină HPV, dar te va proteja de un alt număr de tulpini. Ne asigură un grad de protecție important. Cancerul de col nu dă simptome. M-am vaccinat pentru că m-a mișcat poveste unei femei pe care n-am cunoscut-o dar alături de care m-am trezit poziționată in acesta primăvară. Colegă de clasament cu mine a fost o tânără din Irlanda care suferea de cancer de col și la 2 săptămâni după și-a pierdut viața. S-a expus la injurii doar ca mesajul ei să ajungă la femei, la fete, să aibă șansa la viață pe care ea nu a avut-o.”
„Am făcut vaccinul intr-un live public, am avut aproximativ 30.000 vizualizări, a fost viral, am primit sute de mesaje de la femei care ma întrebau unde se face, cum fac rost de el. Vaccinul pentru această categorie de vârsătă trebuie cumpărat, dacă ai puțin noroc poți să faci și comandă. Nu e ieftin dar costul lui merită până la ultimul leu. Este un cadou extraordinar pe care poți să ți-l faci. Sfătuiesc toate femeile să le spună prietenelor și familiei să le spună nu-mi dați cadouri, puneți bani în cont să îmi iau vaccinul” a spus Ana Maita pentru Antena 3.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.