Antena 3 CNN Actualitate Antena3.ro LIVE. Cum putem sprijini renovarea spitalului Fundeni, cu Maria Coman și Adina Rentea

Antena3.ro LIVE. Cum putem sprijini renovarea spitalului Fundeni, cu Maria Coman și Adina Rentea

Maria Coman
5 minute de citit Publicat la 10:31 10 Dec 2020 Modificat la 10:31 10 Dec 2020

Pentru ca fiecare dintre noi va avea nevoie la un moment dat. Adina Rentea este invitata Mariei Coman la Antena3.ro LIVE, unde vorbeşte despre initiativa oamenilor, despre fapte bune, despre arta si educatie.

Adina Rentea vorbeste şi despre cum a reusit sa reuneasca un grup de artisti, ale caror lucrari vor putea sprijini renovarea spitalului Fundeni.

''Arta a fost dintotdeauna cel mai frumos dar pe care umanitatea l-a primit, și de cele mai multe ori, a contribuit la vindecarea emoțiilor. Atât a propriilor emoții, cât și a celor care privesc artă.

Există o întreagă literatură de specialitate privind terapia prin artă, și practic, de aici am început noi. Să aducem bucurie și speranță prin lucrări de artă donate de artiști pentru copiii care suferă de boli hematooncologice, și anume, copiii care sunt la etajul 6 al Institutului Clinic Fundeni.

Asociația ''Aripi Spre Viață'', partener principal în acest proiect

Asociatia ''Aripi Spre Viață' care a fost partenerul nostru principal în acest proiect, se ocupă de zece ani de îmbunătățirea condițiilor din spitale, în special pentru copiii bolnavi de boli incurabile. Aşa am intrat noi în acest proiect. Ei au renovat. În spital nu am putut intra. Am început să lucrăm acum două luni la acest proiect. Asociaţia Artipi spre viaţă a renovat etajul 6, saloanele şi rezervele etajului 6 al Institului Clinic Fundeni, dar a făcut ceva mai mult decât atât.

A construit un centru de spitalizare de zi pediatrie, în curtea aceluiaşi institut, astfel încât, copiii care vin la tratament, după ce au stat luni de zile în cadrul saloanelor şi rezervelor din Institutul Clinic Fundeni, să nu mai urce în acele saloane şi să facă tratamentul în acest centru de spitalizare. Pe acesta l-am văzut, am fost acolo. El a fost dat acum câteva săptămâni în folosinţă. Astăzi am dus lucrările acolo, deci probabil că în câteva zile vom avea o imagine completă a acestui centru de spitalizare cu lucrările donate de artişti. Practic, aici am început noi. Am cunoscut acest proiect prin Monica Gheorghiu, un om extrem de inimios care ne-a introdus în acest proiect. El este susţinut de un colecţionat binecunoscut de artă.

Artiștii români au donat lucrări pentru copiii internați la Institutul Clinic Fundeni

Lucrez de 30 de ani în lumea artei şi nu mi-a fost greu să adun artişi care cu foarte multă genorozitate, disponibilitate şi foarte multă căldură, mi-au pus lucrări gratuit la dispoziţie. Lucrurile nu au fost atât de simple. Nu a fost simplu faptul că aceste lucrări trebuiau să trebuiau să se încadreze într-o anumită tematică, cadru de culoare. Nu putea duce orice lucrare acolo. Unii artişti pe care îi cunoaşteam de 20-30 de ani, între timp și-au schimbat stilul de a lucra, de a picta.

Și atunci am fost în atelierele lor și am găsit lucrări care să corespundă dorinței mele. Să avem speranță, culoare, arlechini, personaje din desene animate, să avem lumea copilăriei.

Când interacționezi cu arta începi să vezi lucrurile altfel

Asta face terapia prin artă. Foarte mulţi cercetători au ajuns la concluzia că privind sau făcând zilnic artă, sistemul imunitatar are posibilitatea de a lucra la capacitate maximă. Arta încearcă să vindece emoții, nu să le ascundă, ci să le vindece. Arta încearcă să dea o altă perspectivă asupra vieții, Atunci când privești artă sau când faci artă, orice aproape devine posibil. Când interacționezi zi de zi cu ea, vezi lucrurile cu totul altfel.

Acolo sunt internaţi copii de la câteva luni, până la 18 ani. Nu a fost deloc uşor. Situaţia pe care o trăim acum, pe artişti i-a împiedicat să vândă şi au fost artişti care mi-au donat şi şapte lucrări.

Vânzările au scăzut dramatic. Sunt şi licitaţii online. Din acest punct de vedere, arta nu a înregistrat o scădere semnificativă. Toţi ne-am reorientat. Abia aştept să primesc poze cu emoţiile copiiilor. Avem lumea Disney care ne încântă şi pe noi. M-am bucurat foarte mult că personalul personal a fost foarte receptiv şi ne-au încurajat şi ne-au dat speranţă că demersul nostru a fost unul bun.

Lumea artistică a fost foarte aproape de noi

 Am avut artişti care au trimis proiecte din străinătate, dar şi din ţară. Pentru următoarele proiecte vom avea o deschidere mult mai mare. Vom pregăti cadouri pentru următoarele sărbători şi vom include şi obiecte din lumea artei.

Îmi doresc să se întâmple asta şi nu numai de Sărbători şi să fie un proiect susţinut. Cadourile şi tablourile adunate au fost donate astăzi.

Artiştii români sunt foarte bine cotaţi şi deschid tot mai multe expoziţii în zona europeană, cât şi dincolo de Ocean. Totul a evoluat într-un sens pozitiv.

După ce vom ieşi din această situaţie, cred că vom avea mai mulţi vizitatori în tot ceea ce înseamnă artă, şi nu numai pictură. A însemnat o tehnologizare bine pusă la punct. Da, a fost o provocare. Ne-am adapta.

Oamenii au nevoie de artă şi nu trebuie să fii bolnav ca să te bucuri de artă

Au fost muzee care au avut expoziţii foarte bune şi care au avut foarte mulţi vizitatori şi poate asta nu s-ar fi întâmplat dacă totul ar fi fost normal.

Lumea s-a deschis mai mult. Expoziţiile online ne-au întors în zona de frumos. Sunt mult mai multe accesări şi apropieri. Acum vom fi mult mai pregătiţi pentru ce s-ar putea întâmpla pe viitor.

Am devenit mai oameni unii cu ceilalţi!

Această situaţie ne-a apropiat foarte mult. Eu aşa cred. Am devenit mai oameni unii cu ceilalţi. Am avut mai mult timp să ne uităm în noi, să vorbim despre noi, să căutăm ceea ce ne face bine.

Înainte eram pe repede înainte. Nu că acum nu ar fi, dar acum am avut mai mult timp pentru noi. Şi asta ne-a apropiat unii de ceilalţi. Când faci ceea ce ţie îţi face bine, şi celuilalt îi face bine, cel mai bine ar fi să recreezi la o scară mai mare acest sentiment şi această senzaţie.

Dincolo de suferinţă, ştiinţa de a trăi este ea însăşi o artă

Arta înseamnă orice. Dincolo de suferinţă, ştiinţa de a trăi este ea însăşi o artă. Cu binele ne obişnuim cu toţii, dar cu greu sa foarte greu devine chiar o artă să ştii să trăieşti'', a spus Adina Rentea în cadrul rubricii ''antena3.ro LIVE, cu Maria Coman''.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole