Antena 3 CNN Life Oameni ANTENA3.RO LIVE. Psihologul Yolanda Crețescu, despre educația sexuală

ANTENA3.RO LIVE. Psihologul Yolanda Crețescu, despre educația sexuală

4 minute de citit Publicat la 15:00 18 Iun 2020 Modificat la 15:00 18 Iun 2020

De ce ne e frică de educația sexuală? Când și cum și ce le povestim copiilor despre sex, gen, ca tot e pe agenda, identitate?

De ce primim orice cu revoltă? De ce sunt atat de aprinse și agresive dezbaterile online în ultima perioadă? Ce se ascunde în spatele haterilor?

La Antena 3 Live a venit psihologul Yolanda Crețescu, cea care a reușit sa puna pe picioare un proiect de consultații amtidepresie la telefon si care pe perioada pandemiei a reușit astfel să ajute câteva mii de oameni.

Cum este văzută educația sexuală la noi în țară?

Copii noști au acces la informații și împart fenomenul în două  categorii: copii și părinții. Nu văd că s-ar fi făcut vreun sondaj pentru copii, ce își doresc ei. Noi adulții reacționăm la asta, avem o poziție îngrijorată. Vorbim totuși de o educație ca în orice alt subiect! Este nevoie! Suntem fruntași la fetițe care devin mame. 

De ce nu le oferim copiilor o educație sexuală chiar dacă știm că inevitabil o vor avea?

Din teama de a trece de la idee la comportament. Au existat abuzuri sexuale până și în clasele 1-4 pentru că cei mici au considerat comportamentul sexual joacă. Dacă exista ora de educație sexuală, care sunt bunele practici așa ceva nu se va mai întâmpla.

Acele părți intime fac parte din corupul nostru, dacă le vedem ca pe niște părți murdare vor apărea probleme. Cred problema care trebuie pusă este metodologia, ce va conține această programă. Unii părinți au făcut comparația cu eșecul orei de religie, care de multe ori vorbește de pedepsă și impune o anumită relogie. Și acolo s-a pierdut o oportunitate. 

Unde apar provocările? 

Este o provocare întradevăr. Sunt familii care se confruntă cu identitatea copilului. Trebuie construite niște instrumente prin care putem afla despre noi. Identitatea copilului este de multe ori subiect de bullying. 

Diferența vine de din cauza faptului că am fost învățați că a fi gay vine din naștere? Ne putem pune problema că identitatea copilului este doar o criză de moment?

Identitatea nu e doar o toană, sunt și evenimente care pot dirija orientarea sexuală. Orientarea sexuală poate apărea chiar și pentru a pedepsi împotriva unui părinte, am avut un caz în care cineva a vrut să își pedepsescă mama. Noi vedem oricum că copiii noștri se sexualizează mult prea repede, este înaintea pregătirii fizice. 

Informația este peste tot. Ne putem feri de ea? 

Nu putem să credem că în acest secol se mai poate opri asta. Dincolo de problema fizică este că sexualizarea apare mult prea repede. Tinerii ajung să facă sex fără să se cunoască. 

Ce putem face în legătură cu pozele nude trimise? Cum îi învățăm să trimită safe?

Avem Instagram, Tik Tok, Facebook, suntem înconjurați de aceste fotografii. Pentru ei nu a fost greu nici pe perioada pandemiei pentru că sunt permanent conectați. Dar acestă conexiune creează și multe probleme, te duce într-o patologia în care ești altcineva. De multe ori sunt oameni triși în spatele acestor poze. Este nevoie și de o educație relaționare! Dacă ne uităm atent, toate fetițele își doresc să fie modificate, să aibă o viață glamorous. 

Care e soluția?

Educația sexuală. Ar arăta ce însemnă o relație, atașamentul. Este mai simplu să faci sex decât să ai o relație, suntem într-un consumerim sexual. Trecem într-o decuplare în care comportamentul astă sexual a devenit un comportament social și îl întâlnim la toate categoriile de vârsă. Sunt persoane în relații sexuale dar ei zic că nu au o relație. Suntem decuplați pentru că nu asezonăm actul sexual într-o relație. 

Sunt pentru o educație sexuală bună! Dacă aș avea o reținere, ar fi legată de gestionare. Cine o face? Medicii? Psihologii? Uneori părinții mă întreabă cum să vorbească cu copii despre viața sexuală. Este important să facem asta, de ce ne este frică? Este propria noastră imaginație. Important este când știe și de unde știe. Binele tău nu trebuie să fie rău celallt ori înveți pe pielea ta ori te învață altcineva.

Cine le spune mai ales băieților că nu e nu?

Nu este nu, asta trebuie învățat dar trebuie să luăm în considerare și fetițele sexualizate prea devreme care cu acest comportament vor să rămână speciale, cum erau obișnuite de acasă. 

Nici măcar educație sanitară nu mai facem. Ce ar trebui făcut? 

De câțiva ani buni ajungeau pe la mine statici mondiale cu privire la consumul de pastă de dinți săpun și nu eram pe primele locuri. Cumva s-a făcut și un transfer de autoritate, vrem ca profesorii să facă educația pe care noi nu am făcut-o acasă. Întâi de orice trebuie să ne decidem ce rol vrem să aibă profesorul în viața copilului. 

Problema apare și de la așteptările părinților către note bune din partea celor mici?

Aceste note creează false așteptări. E ușor să iei 10 dacă știi ce ai de făcut. Acest tânăr în momentul în care se angajează observă că nu fiecare zi este de nota 10. Atunci ce face acel copil? Trebuie să realizăm ce însemnă aceste așteptări, 7 e o notă bună. Aici ne întorcem din nou la presiune și falsele modele. 

Antena 3 a lansat un nou proiect: “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Emisiunea are loc în fiecare joi, de la ora 15:00 LIVE pe antena3.ro şi pe https://www.facebook.com/Antena3Romania/.

Arhiva emisiunilor poate fi găsită pe pagina de Youtube/antena3.ro.

Etichete: antena3.ro LIVE
Citește mai multe din Oameni
» Citește mai multe din Oameni
TOP articole