Sau mai degrabă despre cum a fost să fim părinți 24 de ore din 24, zi după zi, săptămâni la rând.
Ce facem mai departe, pentru că mai sunt patru luni în care copiii stau acasă și deja probabil mulți ne-am epuizat rezervele de răbdare, inventivitate și altele.
La Antena3.ro Live a venit Oana Botolan Datki, de la Parent as Coach Romania, și a vorbit despre ce am învățat din această perioadă, ce păstrăm și ce dăm la o parte.
Copiii nu mai merg la școală sau la grădiniță, iar programul lor s-a schimbat
Li s-a schimbat rutina, ceea ce este neplăcut pentru ei.
Tot ce s-a întâmplat în contextul actual e nou, e diferit și e chiar înfricoșător, declară Oana Botolan Datki.
Toată lumea a reacționat după posibilități. Și părinții, dar și copiii
În copilărie folosim foarte mulți neuroni oglindă, cei care imită și își însușesc anumite comportamente, anumite reacții. În situația în care noi (părinții-n.red.) am fost stresați, cei mici sunt afectați.
Nici nu contează ce spun părinții, ci contează ceea ce simt ei.
Oana Botolan Datki: Copiii preiau imediat, pentru că așa funcționează lucrurile
Nu îi spui niciodată copilului că îți e frică de câini pe stradă și totuși pentru că te-a văzut cum reacționezi copilul preia reacția ta.
În situația actuală, cei mici au preluat atitudinea părinților!
Tot ce s-a întâmplat în perioada asta și ce se întâmplă în continuare e proiect pilot în toată lumea.
În școala online, copiii trebuie să simtă că fac lucruri împreună
Unii dintre părinții nu știu deloc să folosească platforme de învățare online. În plus, toată materia e gândită pentru interacțiune.
„Singurul mod în care se poate îmbunătăți experiența asta de școală online este să se încerce să pună în ea cât mai multe din experiențele de echipa, de gașcă cu acțiuni care să pară făcute în grup”, spune Oana Botolan Datki.
Trebuie să fim mult mai permisivi cu noi, dar și cu ceilalți
„Trebuie să înțelegem cum funcționăm și cum funcționează cei mici, ce putem face noi cu noi astfel încât să-i ajutăm pe cei mici să devină oameni buni”
În perioada asta pentru părinți e foarte important să se gândească la percepția de siguranță pe care o pot oferi copiilor
„Mă refer la siguranță în relațiile cu prietenii lor, pe care nu îi mai văd. Nu își mai poate da seama dacă Radu e cel mai bun prieten al lui dacă nu s-a mai văzut cu Radu și atunci cumva trebuie să îi ajutăm.
Ei trăiesc niște drame pe care poate nu le pot verbaliza sau conștientiza, dar nevoia de siguranță în ceea ce privește relațiile cu cei din jur e foarte importantă”, susține Oana Botolan Datki.
Lipsa de socializare și statul în casă sunt greutăți pentru cei mici.
Atenție! Schimbarea de rutină e ceva foarte greu de dus
Oana Botolan Datki: „Noi, ca părinți, trebuie să înțelegem că cei mici până la adolescență și chiar și după au partea de gândire în construcție. Orice debalansare de siguranță îi duce pe ei instant în zona de mamifer”
Oana Botolan Datki, despre copii: Să nu mai aibă rutină este panică pentru creier
Întrebată care ar trebui să fie semnalul de alarmă, Oana Botolan a spus că părinții își pot da seama când copilul e neliniștit și nesigur.
Părinții trebuie să fie atenți cu adevărat pentru că semnale sunt!
„Există semnale de tristețe cu mult înainte de orice formă de depresie. Părinții trebuie să fie atenți la nesiguranța, nelămurirea, tristețea, frustrarea copiilor, chiar și frica lor și să explice și să facă lucruri pe înțelesul lor”, a precizat Oana Botolan Datki, joi, la ANTENA3.RO LIVE.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.